Yorum: İkinci Dünya Savaşı yılları. 1944 yılı İspanya'sı Faşist yönetimin teröründe iç savaş sürerken, 10 yaşındaki Ofelia annesi ve üvey babasıyla birlikte İspanya'nın kuzeyinde kırsal bir alana göç eder. Ofelia, yeni taşındığı evin arka bahçesinde esrarengiz bir labirent keşfeder. Labirentin içerisinde yaşayan Pan adındaki yaratık küçük kızın tüm yaşamını değiştirecektir. -- Karanlık, dünya üzerinde kim bilir kaçıncı turunu atıyor; güneşin her doğuşunun ardından kendisini gecenin örtüsünün altına bırakması gibi, hayatlarımız da varoluşu önünde duramadığımız etkenlerce oradan oraya sürükleniyor. Bir gezegen dolusu insan; ürkekçe ve şaşkın, ışığı arıyoruz. Ümit ederek, ve hayatta kalmaya çalışarak.Varoluşun serin bir rüzgarla yüzümüzü okşayan güzelliği, gözünüzün önüne neşeli kalabalıklarla; elele dolaşan sevgililerle gelmesi gereken bir ormanın içinde bile hayatta kalamıyor bazen. Ayağa kalkmayı her denediğimizde daha sert darbelerle yıkılıyoruz; yıpranıyor ve yaralanıyoruz. Hayatlarımız; insanlığın güneşini engelleyen zift siyahı bulutların ufukta kaybolmasını beklerken geçip gidiyor. Bir gezegen dolusu insan; yorgun ve umutlu; korkuyoruz. Nereye çıkacağını bilmediğimiz halde, bir yere çıktığına dair bir bilgimiz bile olmadan bir labirentin içine korkusuzca girebilecek kadar korkuyoruz.1944; İspanya. Terörün sis gibi kontrolsüzce dolaştığı topraklarda hayalleri olan insanlar biçim değiştirmiş periler gibi saklanıyorlar.Kaybedilen savaşın ardından nefretin hükümranlığını kurmaya çalıştığı ülkede, kazananların vadettiği büyük ve görkemli sofra ortada dururken; tüm mağluplar biliyorlar bir lokma bile yemeleri halinde başlarına neler gelebileceğini. Franco'nun nefret imparatorluğunda ümit; sadece Fransa'da oldukları söylenen müttefik askerlerde, ve küçücük bir kızın gözlerinde saklı. Tüm dünyanın çıldırmış gibi davrandığı bir dönemde; ancak bir çocuk kadar masum olanlar farkedebiliyor gerçekliğin ne kadar absurd olduğunu, ve ancak çocuklar farkedebiliyor yönetenlerin kör gözlerini tekrar görebilmek için çaresizce avuçlarına aldıklarını.Del Toro'nun labirentine girmeye cesaret edebilen seyircilerin içerisinde neden bahsettiğime dair bir kuşku yeşermemiş olmalı, İspanya Picasso'nun Guernica'sında ne kadar somut ve ortadaysa, Pan'ın Labirenti'nde de o kadar kanlı-canlı karşımızda.Ve biz; bir masal izliyoruz bir çocuğun gözünden. Sadece büyüklerin görmesi ve yaşaması gerekirken, içine hoyratça taze bir masumiyeti çeken bir masalı. Del Toro'nun "Devil's Backbone"dan sonra -onu bile aşacak kadar başarılı- ikinci masalını izliyoruz. Gözlerimiz yerde; hayata karşı böylesine edilgen olduğumuz için özür dileyerek izliyoruz; mantığımızın gözlerimizi kapatmaya çalışan ellerine sertçe vuruyor duygularımız, herşeye şahit oluyoruz.Yönetmenden, oyunculardan bahsetmeye dilim varmıyor; bir film izlemedim ben, izlediğim şey hayatımı içine aldı, içime hapsolarak yağmurun ıslattığı toprağın üzerine bıraktı beni. Gülümseyemedim, donup kaldı tüm ifadelerim yüzümde.Sadece korktum, insan olduğum için çok korktum.Eğer siz de bakışlarınızı utançla yere düşürebiliyorsanız hala, kalbiniz hızlı çarpma yeteneğini henüz kaybetmediyse;Masumiyeti dik durma mücadelesi veren bir çicekmiş gibi avuçlarınızın arasına alıp desteklemek yüzünüze bir gülümseme yayabiliyorsa, Ve insan hayatlarını büyük hayallerinize doğru ilerlerken hızla yanınızdan geçen bir trenin içindeki yüzler gibi silik silik görmeye başlamadıysanız, size de aynısı olacaktır. Eminim.Del Toro, hepimizi karşısına bekliyor. Neler yaşandığını gösterebilmek için.Sizi gerçekle masal arasında bir tercih yapmaya zorlamak, gerçeğin en koyu kabustan bile daha kötü olabildiğini gösterebilmek için.Del Toro, seyircisini bekliyor. İnsan olmanın, ve edilgen olmanin getirdiği sorumluluğun karşılığı olarak karnınıza sıcak bir utanç yayacak sıkı bir yumruk atmak için.Bunu hepimiz hakediyoruz. Eminim. Gösterim tarihi: 06 Nisan 2007IMDB puanı: 8.4/10Yapım: 2006Oyuncular: Ivana Baquero, Maribel Verdu, Doug Jones, Ariadna Gil, Sergi López, Federico Luppi, Alex Angulo, Lina Mira, Roger Casamajor, Ana Sáez, César Vea, Chani Martín, Chema Ruiz, Chicho Campillo, Eduardo Aránega, Eusebio Lázaro, Fernando Albizu, Fernando Tielve, Francisco Vidal, Gonzalo Uriarte, Ivan Massagué, Íñigo Garcés, José Luis Torrijo, Juanjo Cucalón, Manolo Solo, María Jesús Gattoo, Mario Zorrilla, Mila Espiga, Milo Taboada, Pablo Adán, Pedro G. Marzo, Pepa Pedroche, Sebastián HaroTür: Dram, Fantastik, Gerilim, Gizem, Macera, SavaşSenaryo: Guillermo del ToroYönetmen: Guillermo del Toro
Maxifilmizle.com sitesindeki bu videoyu izlemek için tıklayınızBu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.

Teşekkur:
Pan\'ın Labirenti
Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
Alıntı

Yer imleri