Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
2 sonuçtan 1 ile 2 arasý

Konu: Otomobil aydýnlatmasýnýn tarihçesi :

  1. #1

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Otomobil aydýnlatmasýnýn tarihçesi :

    1908...Otomobilde dinamonun kullanýlmaya baþlanmasý ile birlikte elektrikli ampuller de kullanýlmaya baþlandý. Bu ampullerin en kötü yaný aniden ve sýkça bozuluyor olmasýydý.
    Farda ýþýðý yola direkt olarak yansýtan parabolic aynalar kullanýlýyordu. Iþýðýn daðýlýmý o kadar kötüydü ki, geceleyin karþýlaþan iki otomobilden biri durmak zorunda kalýyordu.
    1917...Özel kaplamalý metal reflektör ve yeni ampul soketlerinin kullanýlmaya baþlanmasý. Bu reflektörlerde daha geliþmiþ odaklama ayarlarý yapýlabiliyordu.1919...Kýsa ve uzun far için ayrý reflektörler kullanýlmaya baþlandý. Bu düzenleme ile birlikte ýþýðýn daðýlýmý sorunu da kýsmen çözülmüþ oldu.1925...Kýsa ve uzun far ýþýðýnýn ayný reflektörde üretilmesi için yapýlan çalýþmalar sonuç vermeye baþladý. Böylece maliyet daha da azaltýlabilecekti. 1926...Stop lambasý kullanýlmaya baþlandý.1931...Ön sis farý kullanýlmaya baþlandý. Sis farý özel optik yapýsý ile kýsa farýn aksine yüzeyi aydýnlatýyor, ýþýðýn siste geri yansýmasýný engelleyebiliyordu.1945...Asimetrik ýþýk deseninin kýsa farlarda kullanýlmaya baþlanmasý ile yolun sað tarafýna daha fazla ýþýk yansýtýlmasý saðlanarak karþýdan gelen trafiðin üretilen ýþýktan rahatsýz olmasý engellendi.1958...Birleþmiþ Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) yayýnladýðý tüzükler ile üye ülkeler tarafýndan uyulmasý gereken otomobil aydýnlatmasýnýn tüm standartlarýný belirledi.1962...Otomobil aydýnlatmasýnda kullanýlan ilk halojen ampul olan H1 üretildi.1966...Arka sis farý kullanýlmaya baþlandý.1967...H3 ampul üretildi.1971...H4 ampul üretildi.1974...3. stop lambasýnýn gerideki sürücüyü daha iyi uyardýðý bir psikolog tarafýndan keþfedildi.
    Elektrikli far seviye ayarlama mekanizmasý kullanýlmaya baþlandý.
    1983...Elipsoidal far üretildi.1988...Free form far üretildi.1992...Xenon far ilk defa BMW 7 serisinde uygulandý.
    H7 ampul üretildi.
    Ledli 3. stop lambasý ilk defa BMW 3 Cabrio'da kullanýldý.
    1993...Þeffaf ön camlý free form far üretildi.1997...Mavimsi ýþýk veren ampuller ve Xenon gazý içeren yüksek performanslý halojen ampuller üretildi.1999...H8, H9, H11 ampulleri üretildi.2000...Bi-Xenon far ilk defa Saab 9.5 serisinde kullanýldý.2001...Merkezi aydýnlatma sistemlerinin ilk denemeleri. Bu sistemde otomobil içinde merkezi olarak bulunan Xenon ampulünün ýþýðý fiberoptik kablolarla farlara daðýtýlmaktaydý.2002...Statik ve dinamik dönebilen farlarýn geliþtirilmesi. Bu sistemde far ýþýklarý direksiyon pozisyonu ve virajýn durumuna göre 15º açý ile yön deðiþtirebiliyordu.2003...Dönen farlar Avrupa ülkelerinde kullanýlmak üzere onay aldý.
    Ledli park ve gündüz sürüþ farý (DRL) ilk defa Audi A8'de kullanýldý.
    Statik ve dinamik dönebilen far ilk defa Opel Signum'da birlikte kullanýldý.

  2. #2

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    Far yapýsý - Dizayn:

    Parabolic (desenli camlý) : Otomobil farlarýnýn atasý olan bu tip farlar artýk kullanýlmamaktadýr.

    Ampulün ürettiði ýþýk parabolic reflektörden ileriye yansýtýlýr. Farýn önündeki desenli ön cam ýþýðý kýrarak istenen yönlerde (üst karanlýk-alt aydýnlýk, asimetrik desen) düzgün daðýlýmýný saðlar.

    Optik mesafe 15-40 mm. arasýnda deðiþmektedir. Bu uzaklýk azaldýkça üretilen ýþýk geniþler. Far reflektörü ne kadar büyük olursa verdiði ýþýk ta o kadar fazla olur.
    Ýki reflektörlü versiyonda genellikle H7 veya H1, tek reflektörlü versiyonda H4 ampul kullanýlarak kýsa ve uzun far ýþýðý elde edilir.


    Free form (þeffaf camlý) : 1990'lý yýllarýn sonlarýndan itibaren kullanýlmaya baþlanan bu tip farlar günümüzde üretilen otomobillerin yaklaþýk hepsinde bulunmaktadýr.

    Güçlü bilgisayarlar ve özel optik yazýlýmlarý ile reflektör üzerinde optik mesafeden baðýmsýz onbinlerce farklý yansýma noktasý oluþturulur. Iþýðýn daðýlýmý bu yansýma noktalarýnda þekillendiðinden þeffaf ön cam kullanýlabilmektedir.

    Bu sayede performans %50 kadar artýrýlmýþ, farklý far dizaynlarý geliþtirilebilmesine olanak tanýnmýþtýr.

    Ýki reflektörlü versiyonda genellikle H7 veya H1, bir reflektörlü versiyonda H4 ampul kullanýlarak kýsa ve uzun far ýþýðý elde edilir.




    Elipsoidal (mercekli) : Bu tip farlarýn kullanýmý gün geçtikçe yaygýnlaþmakta, teknolojinin geliþmesine paralel olarak farklý alanlarda kullanýlabilmesi için (bi-xenon far, dönen far vb.) sürekli geliþtirilmektedir.

    Güçlü bilgisayarlar ve özel optik yazýlýmlarý ile reflektör üzerinde eliptik bir yansýma yüzeyi oluþturulur. Reflektörün önündeki siper üretilen ýþýðýn istenmeyen kýsmýný keser. Öndeki mercek te kalan ýþýðý toplayarak ileri yansýtýr.

    Bu sayede daha küçük ve etkili yansýma yüzeyleri oluþturulabilmekte, farklý desenlerde ýþýk daðýlýmý elde edilebilmektedir. Genellikle 60-70 mm. çapýnda mercekler kullanýlmaktadýr. Merceðin çapý büyüdükçe ýþýk deseni geniþler.
    Genellikle kýsa far elipsoidal projektörlü, uzun far ise free from reflektörlü olarak tasarlanýr. Elipsoidal projektörde H7 veya Xenon, free form reflektörde H7 veya H1 ampul kullanýlarak kýsa ve uzun far ýþýðý elde edilir.

    Ýþlev - Sis:

    Sis farý : Görüþün azaldýðý sisli, yaðmurlu hava koþullarýnda yol yüzeyini, þerit çizgilerini ve iþaretleri daha iyi görmenizi saðlar.

    Kýsa ya da uzun far ýþýklarý yaðmur veya sisteki yoðunlaþma nedeni ile parlak yansýmalar oluþturduðundan verimli bir aydýnlatma saðlanamaz.

    Islak bir yol yüzeyi ýþýðýn %85'ini yuttuðu için sis farý otomobilde yere daha yakýn bir noktaya monte edilerek yüzey aydýnlatmasýnýn etkisi artýrýlmaktadýr.

    Iþýk deseni : Yere paralel, geniþ açýlý, kýsa mesafeli ve homojen yayýlan bir ýþýk üretir. Iþýk deseni alt kýsmý aydýnlýk, üst kýsmý karanlýk olacak þekilde yatay olarak keskin bir þekilde bölünmüþtür.

    Sisli-yaðmurlu havalar dýþýnda sis farlarýnýn kullanýlmasý daha iyi bir aydýnlatma saðlamaz, çünkü otomobilin ilerisini deðil önünü aydýnlatýr.

    Hangi ampuller kullanýlmalý ? Sis farlarýnda beyaz ya da sarý ýþýk üreten ampullerin kullanýlmasý daha iyi sonuç verecektir. Xenon ya da mavimsi ýþýk veren ampuller iyi bir seçim deðildir.

    Ne zaman kullanmalý ? Sis farlarýný gerçekten gerektiðinde kullanmalý. Yüksekliði doðru ayarlanmamýþ sis farlarý karþýdan gelen sürücüleri zor durumda býrakabilir. Yere çok yakýn ýþýk daðýtan bu farlarýn ýþýðý yerdeki su birikintilerinden yansýyarak karþýdan gelen sürücüleri rahatsýz edebilir.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajýnýzý Deðiþtirme Yetkiniz Yok
  •