Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
Sayfa 1/2 12 SonSon
11 sonuçtan 1 ile 10 arasý

Konu: Atatürk ölmeden önce ismini deðiþtirmiþ

Hybrid View

önceki Mesaj önceki Mesaj   sonraki Mesaj sonraki Mesaj
  1. #1

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Icon2 Atatürk ölmeden önce ismini deðiþtirmiþ





    Tarihçi Doç. Dr. Mehmet Ö. Alkan, Atatürk'ün "Mustafa Kemal" ismini ölmeden önce "Kamal" olarak deðiþtirdiðini söyledi.



    05 Aralýk 2010 Pazar


    Tarihçi Doç. Dr. Mehmet Ö. Alkan, Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. 'ün, tarih kitaplarýna konu olan ve öðretmeni tarafýndan verilen "Mustafa Kemal" ismini ölmeden önce "Kamal" olarak deðiþtirdiðini söyledi.

    Mustafa Kemal Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. 'ün þimdiye kadar doðum tarihi ve isimleri sayýsýz tartýþma konusu oldu. Hatta Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. Öðretmeninin ona "Kemal" adýný vermesi tarih kitaplarýnda yer aldý. Ancak Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. 'ün 1935 yýlýnda matematik öðretmeninin kendisine verdiði "Kemal" ismini deðiþtirerek "Kamal" yaptýðý iddia edildi. Doðumundan ölümüne kadar Mustafa, Mustafa Kemal, Mim Kemal, M.Kemal Bey, M.Kemal Paþa, Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. Mustafa Kemal Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. ve Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. isimlerini kullanan Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. 'ün ölümünden 1 yýl önce ismini ordu ve kale anlamýna gelen "Kamal" olarak deðiþtirmesinin hikayesini Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öðretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ö. Alkan araþtýrdý. Doç. Dr. Alkan'ýn ilgi çekecek yaptýðý araþtýrmasý Toplumsal Tarih Dergisinin Aralýk ayý sayýsýnda okuyucuyla buluþtu.

    Amcasýnýn ismi verildi

    Doç. Dr. Alkan araþtýrmasýnda ilk önce Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. ' "Mustafa" isminin nasýl verildiðini kardeþinin aðzýndan anlatýyor.

    Atatürk'ün kardeþi Makbule Atadan aðabeyisine "Mustafa" isminin nasýl verildiðini þöyle anlatýyor: "Aðabeyime ad koymak için bütün hýsým ve akraba toplanmýþlar. Birçok ad söylemiþler. Fakat babam bunlarýn hiçbirini beðenmeyerek, aðabeyimin adýný(Mustafa)koymuþ. Bunun sebebi de, babam küçükken kardeþi Mustafa'nýn salýncaðýný sallarken onu düþürüp ölümüne sebep olmuþ. Kardeþinin hatýrasýný yaþatmak için aðabeyime Mustafa adýný koymuþlar."

    Atatürk'ün ailesinin kendisine koyduðu isimden hiç memnun olmadýðýný ise Doç. Dr. Alkan onun yýllar sonra verdiði bir hatýratýyla ifade ediyor. Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. isminden duyduðu memnuniyetsizliði "Ben kendi adýmdan hiç memnun deðilim.

    Böyle koymuþlar. Bir gün Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. çocuðu doðuran bir haným, çocuðuna "Mustafa Kemal" adýný koymak istemiþ. Bu konuda benim onay vermemi istediler. Kendilerine benim bu adý hiç sevmediðimi, fakat ana hakkýna karýþmayacaðýmý, diledikleri adý koymakta özgür olduklarý cevabýný verdim" sözleriyle anlatýyor.

    Yeni adý yurda duyuruldu

    Alkan, "Kemal" isminden "Kamal"e gidiþi ise bir çok belgelerle ortaya koyuyor. Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. 'ün ailesinin ona verdiði ismi zamanla kendisinin deðiþtirdiðini ve yeni isminin tüm yurda duyurulmasý ise Soyadý Kanunu ile oluyor. Kanun sonrasýnda Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. için hazýrlanan nüfus kaðýdýnýn fotoðrafý ilk kez Ulus gazetesinde yayýnlanmýþ ve altýna þu cümle yazýlmýþtýr: "Kurultay'ýn, Reisicumhurumuz Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. 'e bu soyadýný vermesi üzerine deðiþtirilen hüviyet cüzdanýnýn dün aldýrdýðýmýz bir fotoðrafýný da okurlarýmýza sunuyoruz"

    Cüzdanýnda "Kamal" adý

    Kemal ismi resmen "Kamal" olmuþ, bu nedenle Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. 'e hemen ikinci bir nüfus cüzdaný çýkarýlmýþtýr. "Kamal" isminin Türkçe, "Kemal" adýnýn ise Arapça olduðunu söyleyen Doç. Dr. Alkan bu deðiþikliðin dilde sadeleþmeyle ilgisi olduðuna da dikkat çekiyor ve ekliyor: "Dilde özleþtirme veya tasfiye hýzlanmýþ, yeni sözcükler icat edilmiþtir. 'Kemal'in 'Kamal'a dönüþmesinin de hararetli ortamlardaki kazalardan biri olduðu anlaþýlmaktadýr. Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. 1937'nin sonuna doðru bu fiili olarak 'Kamal' isminden vazgeçiyor, yazýþmalarýnda tekrar 'Kemal' ismini kullanýyor. Ama öldüðünde kullandýðý nüfus cüzdanýnda 'Kamal' ismi yazýyor. Yani resmi olarak bu isimden vazgeçmiyor."

    (Vatan)




  2. #2

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    kamal in anlamý nedir?

  3. #3

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    Alýntý osmann Nickli Üyeden Alýntý Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.
    kamal in anlamý nedir?
    Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. 'ün ölümünden 1 yýl önce ismini ordu ve kale anlamýna gelen "Kamal"

    osmann kardeþ yazýnýn 2 nci paragrafýnda bu þekilde geçiyor. ama senin konunun 2 nci mesajýnda yazdýðýn cevap daha mantýklý bir cevap herhalde Atatürk ordu ve kale anlamýna geliyor diyorsa öyledir.

  4. #4

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    Heber doðru diðildir kamal ne anlama gelirki

  5. #5

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    Alýntý atakurtul Nickli Üyeden Alýntý Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.
    Heber doðru diðildir kamal ne anlama gelirki
    haberin tarihi:5 aralýk 2010
    haberi yapan:vatan gazetesi
    heberi aktaran:Tarihçi Doç. Dr. Mehmet Ö. Alkan
    haberi okursanýz ikinci paragrafta ne anlama geldiðini belirtmiþ.ama osmann kardeþimin mesajýnda yazdýðý gibi bir anlamada gelebilir.
    Konu beydemir tarafýndan (10-12-2010 Saat 05:51 ) deðiþtirilmiþtir.

  6. #6

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    gazetenin yazým hatasý yaptýðýna inanýyorum! zaten kemal ismini kendisine ailesi deðil matematik öðretmeni vermiþtir bir kere hata buradan baþlýyor yazýlan makaleyi iyi okursanýz sizlerde bana hak vereceksiniz!

  7. #7

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    kamal yahudide kötü söz ankamýna geliyor , iftira atýyorlar kamal diye biþe yoktur isimde deðiþtirmedi...

  8. #8

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    Köken

    [2] Kam ve âl kelimelerinden türetilmiþ isim yani kýrmýzý(âl) kam (þaman),

    vikipedi de ayrýntýlý yazýyor...yukarýdaki satýrý oradan alýntý yaptým...
    yaptým yapmasýnada kemalin anlamý daha bir güzel;
    "Bilgi ve erdem bakýmýndan olgunluk, yetkinlik, erginlik, eksiksizlik"

    kamal ise en üsttekine göre þaman al yada al (renkli) þaman demek...
    (haber doðru ise) nebileyim kemal olsa imiþ daha iyi imiþ bence...
    selametle...

  9. #9

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    Ben bildiðim bir MUSTAFA KEMAL ATATÜRK vardýr baþkasýný tanýmam

  10. #10

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    M.KEMAL ATATÜRK tüm dünya onu bu ismi ile tanýyýp saygý duymuþtur yok kamal yok kamil býraksýnlar bu iþleri bu belgeleri ortaya çýkarmak yenimi akýllarýna gelmiþ!

Sayfa 1/2 12 SonSon

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajýnýzý Deðiþtirme Yetkiniz Yok
  •