Teþekkur: 0
Beðeni: 0
Evet
Hayýr
Ýzlemedim Fikrim Yok
çok güzel özetlemiþsin sonuna kadar katýlýyorum:45:Dizinin tarihle baðlantýsýz olduðuna iliþkin yapýlan hatalardan bazýlarý:
1.Olaylar 1520′de geçmektedir. Oysa Topkapý Sarayý’na haremin gelmesi 1540′ta baþlar. Bu tarihten önce harem, Beyazýt’taki Eski Saray’daydý.
2. Yavuz Sultan Selim’in Rodos seferi için 200 parça kalyon hazýrlandýðý söyleniyor. Osmanlý’da ilk harp gemisi 1644′te inþa edilmiþtir.
3. 16. yüzyýlda adýna Avrupa denilen müstakil bir coðrafya yoktu. Bu kavram 18. yüzyýldan sonra aydýnlanma döneminde ortaya çýktý.
4. Hareme kýzlar, seçilerek alýnýr, ardýndan çok ciddi bir eðitimden geçirilirdi. Baþta örf-âdet olmak üzere Ýslami ilimler ile kabiliyetlerine göre birer sanatta yetiþtirilirlerdi. Dizideki harem halkýnýn davranýþlarýnýn, asýrlar boyunca süzülerek gelen ’saray terbiyesi ve nezaketi’yle alâkasý yok.
5. Harem halkýnýn muhafazasýný saðlayan ve dýþarýyla iliþkilerine yardýmcý olan harem aðalarý, binanýn dýþýnda kendilerine ayrýlan nöbet yerlerinde beklerdi. Harem aðalarý da ayný terbiye ile yetiþtirilirdi.
6. Dizideki oryantal oyunlar ve müzik, Osmanlý eðlence anlayýþý ve musikisini yansýtmýyor.
7. Babasýnýn cenazesi ortadayken bir padiþahýn eðlence düzenlemesi inandýrýcý deðil.
8. Kostümler Osmanlý’dan çok Ýngiliz dizisi Tudors’tan alýntý gibi…
9. Osmanlý geleneðinde padiþahýn huzuruna baþ açýk çýkýlmazdý.
Bu nedenle diziye hayýr diyorum.
Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)