Vücutta olumsuz etkilere neden olan stresle baþa çýkmak için yaþam tarzýnýn deðiþtirilmesi gerektiði belirtilirken, spor ve çeþitli hobilerle uðraþmanýn en etkili yollardan biri olduðu bildirildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Týp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalý Öðretim Üyesi Prof. Dr. Ali Civelek, stresin modern çaðda vücut için en büyük düþman olduðunu söyledi.
Kalp krizi sonucu yaþanan ölümlerden dolayý stresi çok önemsediklerini ifade eden Prof. Dr. Civelek, ''Ancak stresin sadece kalpte deðil, vücudun genel sistemi üzerinde çok aðýr olumsuz etkileri vardýr. Baðýrsaklarda, midede, birçok organda, insan psikolojisinde çok önemli tahribatlar yapabilir. Örneðin fiziki hiçbir bulgu yokken hasta sürekli karýn aðrýsý hisseder. Tüm vücudu baský altýna alan bir durumdur. Stres, erken yaþlanmaya neden olur'' dedi.
Tüm olumsuz etkenler nedeniyle stresten mümkün olduðunca kaçýnmak gerektiðine dikkati çeken Civelek, þöyle devam etti:
''Ancak ne yazýk ki yaþadýðýmýz çaðda stresten kaçamýyoruz. O zaman stresle mücadelenin yollarýný aramamýz lazým. Stresi yok etmek için yapýlacaklarýn baþýnda spor aktiviteleri gelmektedir. Ayrýca kiþinin bulunduðu noktadan sýyrýlýp baþka bir noktaya konsantre olmasý, stresle mücadelede etkili olabilir. Belli hobiler edinerek stresimizi baþka bir noktaya yönlendirebilir ya da stresin vücut üzerinde yarattýðý etkiyi ortadan kaldýrabiliriz.''
VÜCUT SPORLA BÝRLÝKTE MUTLULUK HORMONU SALGILIYOR
Stresle baþa çýkmanýn en iyi yolunun stres etkenlerinden mümkün olduðu kadar kaçýnmak olduðunu vurgulayan Prof. Dr. Civelek, ''Belli bir fiziksel aktiviteyi hayat tarzý þekline getirmek lazým. Çünkü stres vücuda ne kadar zararlýysa, sporla birlikte vücutta mutluluk hormonu dediðimiz endorfin salgýlanýr ve endorfin de stresin en önemli ilaçlarýndan birisidir. Stresle vücudun baþa çýkmasýna katkýda bulunur. O nedenle düzenli spor yapmak, stresli ortamlardan kendimizi biraz uzaklaþtýrýp baþka bir takým þeylerle kafamýzý meþgul etmek, hobilerle ilgilenebilmek bizi oldukça rahatlatabilecektir'' diye konuþtu.
Günümüzün yaþam tarzýnda tüm mesleklerin kendine özgü stresi ve riskleri olduðunu anlatan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmaný Civelek, þunlarý kaydetti:
''Ýnsan saðlýðý ve hayatýyla ilgili mesleklerde, stresin insan vücudunda yarattýðý harabiyet en üst düzeydedir. Çünkü tamamen baþka bir insanýn saðlýðýyla konsantre olmuþ durumdasýnýzdýr. Öncelikli göreviniz onu saðlýðýna kavuþturmanýzdýr. Bu da hekimlerin üzerinde stres uygulamaktadýr. Gazeteciler üzerinde aðýr bir stres yükü vardýr. Doðru kaynaklardan doðru bilgiyi alma mücadelesine girerler. Yapýlan haberin stresini yaþarlar. Pilotlar, askerler, polisler günlük hayat içerisinde baský ve stres altýndadýrlar. Aralarýnda zanlýlarýn da bulunduðu, birebir insanla uðraþýrlar. Hayatlarý tehlikede olduðu için de stresli olurlar.''
Prof. Dr. Civelek, kalp cerrahý olarak kendisinin de aþýrý strese maruz kaldýðýný vurgulayarak, ''Mümkün olduðunca spor yaparak stresimi azaltmaya çalýþýyorum. Hem stresle baþa çýkma hem de genel vücut saðlýðý açýsýndan spor, zinde ve formda kalmamýz için bir araç. Kitap okuyarak, bulunduðum ortamdan uzaklaþarak, ailem ve çocuklarýmla mümkün olduðu kadar vakit geçirerek stresi yenmeye çalýþýyorum'' dedi.


Teþekkur:
Beðeni:


Alýntý

Yer imleri