ABD'de yapýlan bir araþtýrma, bitkisel protein ve zeytin yaðý gibi bitkisel yaðlarla beslenmenin, tansiyonu ve kötü kolestrolü düþürdüðünü ortaya koydu.
John Hopkins Üniversitesi Týp Fakültesi'nden Dr. Lawrence Appel, günlük beslenme ihtiyacýnýn yüzde 10'unun bitkisel proteinler ya da doymamýþ yaðlarla karþýlanmasýnýn, tansiyon ve kötü kolestrolü düþürdüðünü ve kalp rahatsýzlýklarýna yakalanma riskini azalttýðýný açýkladý.
Amerikan Týp Derneði'nin yayýn organýnda çýkan makaleye göre, bilim adamlarý, büyük tansiyonu 12-15.9 ve küçük tansiyonu 8-9.9 arasýnda deðiþen 164 kiþiye, tümü doymuþ yað oraný düþük, sebze ve meyve aðýrlýklý, protein, þeker ve bitkisel yaðlar içeren üç farklý beslenme þekli uyguladý.
Beslenme ile tansiyonda düzelme
Araþtýrmada, sýrayla farklý oranlarda uygulanan üç farklý beslenme düzeninin ardýndan altý haftada, bu kiþilerin tansiyonlarýnda belirgin bir düzelme ortaya çýktý.
Araþtýrmacýlar, bitkisel protein ve zeytinyaðý gibi doymamýþ yað oraný bakýmýndan daha zengin olan iki farklý beslenme þeklinin, þeker aðýrlýklý beslenme þekline göre daha iyi sonuç verdiðine de dikkat çekti.
Protein ve bitkisel yað aðýrlýklý beslenme düzeni, tansiyonu ortalama yüzde 9.3, þeker aðýrlýklý beslenme düzeni ise yüzde 8 oranýnda azaltýyor.
Araþtýrmada üç çeþit beslenme düzeninin, tansiyon ve kötü kolestrol seviyesini yeterli derecede indirerek, kalp hastalýklarý riskini de 10 yýlda en az yüzde 16 oranýnda azalttýðý belirtildi.


Teþekkur:
Beðeni: 


Alýntý

Yer imleri