Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.

"Tek suçlu Google yönetimi!"

Digiturk CEO'su Ertan Özerdem gerçekleri anlattý. Google'ýn yasadýþý yayýn yapan bloglarý durdurmamasý ve bu nedenle Digiturk'ün mecburen mahkemeye baþvurmasý sonrasý yaþanan geliþmelere, Ertan Özerdem açýklýk getirdi.

CNBC-E'de yayýnlanan Burcu Soruyor adlý programa konuk olan Digiturk Genel Müdürü Ertan Özerdem, Google'ýn Digiturk'ün tüm baþvurularýný yanýtsýz býraktýðýný ve yasadýþý yayýnlara göz yummakta ýsrar ettiðini vurguladý.

"Bir tek suçlu var, o da Google yönetimi" diyen Özerdem, yasadýþý yayýn yapanla yapmayanýn ayrýmýný sadece Google'ýn yapabileceðini ancak mahkemenin bu ayrýmý yapabilmesinin teknik olarak mümkün olmadýðýný belirtti.

Dolayýsýyla birçok blogun birden kapanmasýnýn tek sorumlusunun Google olduðunu açýkça ortaya koyan Ertan Özerdem, "Google’ýn duyarsýzlýðý yüzünden mahkeme bu kararý almak zorunda kaldý. Etrafýnda diðer insalar da bu iþten zarar gördü. Ýþin aslý bu. Bir tek suçlu vardýr, o da Google yönetimidir." diye konuþtu.

Bloggerlara da seslenen Ertan Özerdem "Biz de onlarýn düþtüðü maðduriyetten son derece üzüntülüyüz; fakat konunun bizimle bir ilgisi yok. Kendilerinin reaksiyon göstermesi gereken yer Google’ýn kendisidir." dedi.

Digiturk Genel Müdürü Ertan Özerdem'in açýklamalarýnýn tamamýný videomuzdan izleyebilir ya da aþaðýdan okuyabilirsiniz:

"TEK SUÇLU GOOGLE YÖNETÝMÝDÝR"
"Hýrsýzlýk yapýlýyor ve internet kullanýlýyor. Bu platformlarla biz yazýþtýk, bu tarz yayýn yapan kiþileri durdurun diye. Yani baþtan mahkemeye gitmedik. Aylardýr hatta yýllardýr denedik, o kadar uzun bir süreçtir bu. Þimdi olay bu konuda en son söyleyeceðim þeyi baþtan söyleyeceðim. Bir tek suçlu vardýr, o da Google yönetimidir. En son söyleyeceðimi baþtan söyledim þimdi arayý açmak istiyorum; Google hariç birçok internet platformundan þu yetkiyi aldýk, dediler ki herkes zarar görmemesi için buyrun bizim platformumuzda kim bu suçu iþliyorsa size yetki veriyoruz 'Digiturk olarak siz futbola büyük para verdiniz, biz bu iþe zarar vermek itemeyen bir kuruluþuz gelin bizim platformumuzda kendiniz durdurunuz bunlarý' diye yetki verdiler."

"BLOGLAR ARASI AYIKLAMAYI SADECE GOOGLE YAPABÝLÝR, YAPMADI"
"Google hiç cevap vermedi, zaten çok ilgisizler, hiçbir þey yapmadý, tek tek durdurmadý bunlarý, biz de son çare olarak mahkemeye gittik ve mahkeme de durdurma kararýný aldý. Tabii ki verdi mahkemeler çünkü o kadar haklýyýz ki durduracak. Fakat bu iþleri yapaný durdurmak, sadece yapaný durdurmak teknik olarak mümkün deðil. Bunu ancak Google durdurabilir. Yani kendi evinin içinde, Google’ýn mecrasý içinde suçlularý tek tek ayýklayabilecek kendisidir. Mahkeme þunu yapabilir sadece; o suçlunun bulunduðu çevreyi olduðu gibi kapatabilir. O IP numarasýný kapatabilir mahkeme. O kararý alabilir baþka bir yetkisi yoktur. Dolayýsýyla mahkeme de bunu yaptý. Aslýnda bunu durduran Digiturk hiç deðil; bunu durduran mahkeme. Biz sadece suçlulularýn üzerine gitmeyi istedik; fakat Google’ýn duyarsýzlýðý yüzünden mahkeme bu kararý almak zorunda kaldý etrafýnda diðer insalar da bu iþten zarar gördü. Ýþin aslý bu."

"BLOGGERLAR BÝZE DEÐÝL GOOGLE'A TEPKÝ GÖSTERMELÝ"
"Google üzerine düþeni daha önce de yapmadý þimdi de yapmayacak sanýyorum. Bir tek þekilde yapabilir, bu bloggerlar nedense suçlu olarak Digiturk'ü görme eðiliminde. Biz de onlarýn düþtüðü maðduriyetten son derece üzüntülüyüz; fakat konunun bizimle bir ilgisi yok. Kendilerinin reaksiyon göstermesi gereken yer Google’ýn kendisidir. Google yönetimidir. Oraya baský yaparlarsa Google bunu düzeltmek zorundadýr. Yani illegal sadece futbol maçlarýyla deðil, onunla ilgili söylemiyorum. Kanunen yetkisi olmayan kiþiler bazý eserler bu illa maç da olmayabilir eser de olabilir yayýnlayamaz, çalamaz. Google bu konuda hassas davranmak zorunda eðer hassas davranmazsa sonunda Google’ýn çevresindeki diðer bloggerlarda zarar görüyor maalesef."

"Bizim Google'dan 2 milyon lira deðil çok daha fazla tazminat talebimiz olmasý lazým. O konuda geliþmeler olursa biz yine açýklarýz. Tazminat ya da parayla ölçülecek bir þey deðil bu. Biz bunu bu kadar fütursuzca izin verilmesine maçlarýn yayýnlanmasýna temelde buna karþýyýz biz."

"YOUTUBE'DA YAYINLARI TEK TEK KESEBÝLÝYORUZ"
"Bu konudaki kaybýmýzý ölçümlemesi çok zor ama prensip olarak biz bu meseleye karþýyýz. Bakýn bu Google’ýn yaptýðý þu; bir yerde sadece Google’da deðil bu diðer mecralarda da illegal bu iþi yapanlar yapmaya baþladýðý andan itibaren bu konula ilgili 400 tane avukatýmýz bir o kadar da teknik personelimiz çalýþýyor. Biz bu iþin üstünde iyi giden bir firmayýz ve hemen müracat ediyoruz. Yetkilerini aldýðýmýz diðer internet mecralarýndan Youtube gibi, arkadaþlarýmýz maç devam ederken hepsini týk týk kesiyor. Fakat Google 'Hayýr benim apartmanýma giremezsin' diyor. Bunu bir apartman olarak düþünün, 10 daireli bu apartmanda 1 daire suçlu, apartman sahibi de Google. Google diyor ki 'Benim apartmanýma giremezsiniz, buna ben karar veririm'. Biz de diyoruz ki 'Lütfen 5 numaralý dairenin yayýnýný durdurun', cevap vermiyor, cevap vermiyor, aylar geçiyor, sene geçiyor cevap vermiyor, o zaman mahkemeye gidiyorsunuz. Mahkeme de kararý ile 'ben apartmana girmek istiyorum' apartmana Google 'Hayýr sen de giremezsin' diyor, mahkeme de 'Apartmana giriþi yasakladým' diyor olay budur."

"TEK SUÇLU GOOGLE, ÝLLEGALE ÝZÝN VERMEMELÝ"
"Youtube, 'Benim apartmanýmda bir suçlu varsa Digiturk’e güveniyorum buyrun apartmandan içeri girin 5 numaraya çýkýn ve kendiniz durdurun onu' diyor. Gidiyoruz kendimiz durduruyoruz, apartmanýn diðer sakinleri bundan bir zarar görmüyor. Aradaki çok büyük fark budur, bunu da aslýnda bloggerlara izah etmeye çalýþýyoruz ama sayenizde belki de daha net olabilmiþizdir. Tamaman tek suçlusu var Google yönetimidir, illegale izin vermemesi lazým."