Deðerli arkadaþlarým Kur’an, verdiði bilgilerle, örnekleriyle tüm cihana ve tüm zamana hitap eden bir kitap olduðunu, eþi ve benzerinin hiçbir beþer tarafýndan yazýlamayacaðýný, ancak onu anlayarak defalarca okuyan çok daha iyi anlayacaktýr. Kur’aný her okuyuþumda sanki ilk defa okuyor gibi heyecanlanýyor ve birçok þeyin farkýna varýyorum. Beni üzen en büyük yanlýþ ve inanýþ ise, her kez tarafýndan anlaþýlamayan bir kitap olduðunu söylemeleridir. Düþünebiliyor musunuz, Rahman apaçýk, anlaþýlacak bir rehber gönderdim sizlere onun ipine sarýlýrsanýz sizi bana ulaþtýrýr diyor ve kolaylaþtýrdýðýný bizlere yemin ederek söylüyor, ama bizler hangi akla hizmetle Allahýn kelamýna anlaþýlmasý zor bir kitaptýr, her kez anlayamaz diyoruz, bunu da anlayamýyorum. Rahman kolaylaþtýrdým düþünün anlayacaksýnýz diyor, birileri hayýr zordur her kez anlamaz diyor. Ýþin kötüsü bizler Rabbim e inanacaðýmýza beþerin sözlerine inanýyoruz.

Deðerli arkadaþlarým bugün sizlerle yine kur’andan beni çok düþündüren bazý ayetleri konuþmak ve üzerinde düþünmek istiyorum, rabbim istemeden yapacaðým hatalarýmý affetsin. Kur’anýn tüm ayetleri o günkü insanlarýn, toplumun yanlýþ inançlarýna istinaden gelmiþtir. Kur’aný çok iyi okuyan görecektir, o günkü olaylar için inan tüm ayetler öyle kelime ve cümlelerle aktarýlmýþtýr ki, tüm zaman ve çaða uygun olabilsin. Ýþte kur’anýn evrenselliði de bana göre burada gizlidir. Elbette bazý ayetler yalnýz belirli kiþilere, yani yalnýz peygamberimize ya da peygamber eþlerine inmiþtir, fakat onlarda bile günümüze ders mahiyetinde birçok kýssalar vardýr. Bugün sizlerle konuþmak istediðim ayetler bakara suresi 168. ayet ile baþlayan bazý ayetler olacak. Onlarýn üzerinde birlikte düþünelim. Ayetlere dikkat edin ilk muhatap peygamberimizin devrindeki insanlar. Onlarýn inançlarýna ve karþý geliþlerine lütfen dikkat edin. Daha sonrada günümüzle karþýlaþtýrýn, sanýrým düþündüðümüzde, aklýmýzý kullandýðýmýzda birçok gerçeðin farkýna da varmýþ olacaðýz.

BAKARA 168: Ey insanlar! Yeryüzündeki nimetlerden temiz ve helal olmak þartýyla yiyin. Þeytanýn adýmlarýný izlemeyin. Çünkü o size açýk bir düþmandýr. 169 Hiç kuþkusuz o, size kötülük, çirkinlik/düzensizlik ve pislik emreder. Ve size, Allah hakkýnda bilmediðiniz þeyleri söylemenizi buyurur durur. 170 Onlara, "Allah'ýn indirdiðine uyun!" dendiðinde: "Hayýr! Biz, atalarýmýzý üzerinde bulduðumuz þeye uyarýz." derler. Peki, atalarý bir þeye akýl erdiremiyor, doðruya ve güzele ulaþamýyor idiyseler!.... 171 O küfre sapanlarýn durumu, baðýrýp çaðýrma dýþýnda bir þeyi iþitmeyen varlýklara haykýranýn durumuna benzer. Saðýrdýrlar, dilsizdirler, kördürler. Bu yüzden akýllarýný iþletemezler onlar. 174 Allah'ýn kitaptan indirdiði þeyi gizleyip onu basit bir ücret karþýlýðý satanlar, karýnlarýnda ateþten baþka bir þey yemiþ olmazlar. Kýyamet günü, Allah onlarla konuþmayacaktýr, onlarý arýndýrmayacaktýr. Onlar için korkunç bir azap vardýr. 175 Ýþte bunlar hidayeti satýp þaþkýnlýðý, affedilmeyi satýp azabý almýþlardýr. Ne kadar da dayanýklýdýrlar ateþe’… 176 Bu böyledir. Çünkü Allah, Kitap'ý hak olarak indirmiþtir. Kitap'ta çekiþmeye girenler, bütünden uzaklaþtýrýcý bir kopuþun tam içindedirler.

Yukarýdaki ayetleri okumaya baþladýðýmýzda dikkatimizi çeken ilk sözler üzerine duralým önce.( Þeytanýn adýmlarýný izlemeyin. Çünkü o size açýk bir düþmandýr.) Devamýndaki sözler ise sanýrým görmezden geldiðimiz ve üzerinde hiç ama hiç düþünmediðimiz sözler bana göre. (Ve size, Allah hakkýnda bilmediðiniz þeyleri söylemenizi buyurur durur.) Acaba burada ne söylemek istiyor Rahman dersiniz? Hatýrlayýn Kuranda her þeyin yazmadýðýný söyleyenler ( Allah bizler için iman adýna kuranda her þeyin olduðunu söylediði halde) Allahýn kuranda açýklamadýðý, bahsetmediði halde, o kadar çok konuda anlatýlanlara inanmýyor muyuz? Bakýn Rabbim þiddetle karþý çýktýðý ve yapýlmasýna çok kýzdýðý konulara HARAM diyerek bizlere iletmiþti kuranda. Acaba bilmeden yaptýðýmýz bu haramýn farkýnda mýyýz? Bakýn ne diyor Rahman?
Araf suresi 33. ayet; De ki: Rabbim ancak açýk ve gizli kötülükleri, günahý ve haksýz yere sýnýrý aþmayý, hakkýnda hiçbir delil indirmediði bir þeyi, Allah'a ortak koþmanýzý ve Allah hakkýnda bilmediðiniz þeyleri söylemenizi haram kýlmýþtýr.

Deðerli arkadaþlarým Rabbim in HARAM sözcüðüyle diðer yasakladýklarýný lütfen sizler içinizden düþünün. Ýþte onlara eþdeðerde günah olan apaçýk önümüzde duruyor. (hakkýnda hiçbir delil indirmediði bir þeyi, hakkýnda bilmediðiniz þeyleri söylemenizi haram kýlmýþtýr.) Deðerli arkadaþlarým iþte hiç farkýnda olmadan gittiðimiz yol ve farkýnda olmadan iþlediðimiz HARAMLAR Allah affetsin. Rabbim benim Kur’anda açýklamadýðým, yani hiçbir delil indirmediðim bir þeyi ve kendisi hakkýnda bilmediðimiz þeyleri SÖYLEMEMÝZÝ, KONUÞMAMIZI HARAM KILDIÐINI SÖYLÜYOR, bizler kalkýp kur’anda her þey yoktur o özet bilgidir, onlar ya da þunlarda vardýr diyoruz. Þuradan ya da buradan alýnan sahih bilgilerdir diyerek konuþmuyor muyuz? Karar sizlerin Allahýn apaçýk ayetlerini görmezden gelip, beþerin sözlerini Allahýn sözlerine deðiþecekler binlerce kez bir daha düþünsün derim.

Yazdýðým ayeti birlikte düþünmeye devam edelim.

(Onlara, "Allah'ýn indirdiðine uyun!" dendiðinde: "Hayýr! Biz, atalarýmýzý üzerinde bulduðumuz þeye uyarýz." derler. Peki, atalarý bir þeye akýl erdiremiyor, doðruya ve güzele ulaþamýyor idiyseler.)

Önce o devrin insanlarýný düþünelim, gerçekten geçmiþte atalarýndan gelenekleri üzerinde baskýsý olan yozlaþmýþ, bozulmuþ bir inanca sahiplerdi. Kur’anýn tümünde birçok yerde olduðu gibi bakýn Rabbim neye uyulmasýný istiyor?( Allah'ýn indirdiðine uyun) Þimdi düþünelim bize ne öðrettiler, Allahýn indirdiði Kur’anda her þey yoktur o özet bilgidir. Onu her kez okuyunca anlayamaz, Peki her þeyin olmadýðý ve anlaþýlmayan bir kitaba uyulmasýný mý istiyor RAHMAN? Elbette bu sözlere inanýrsak bakýn ne hale düþüyoruz Allah korusun. Devam edelim ayete. Allah kurana uyulmasýný istediðinde karþýsýndakiler ne cevap verdiler burasý çok önemli.(Hayýr! Biz, atalarýmýzý üzerinde bulduðumuz þeye uyarýz.) Bu sözü ben baþka yerlerden de hatýrlýyorum kurandan. Bir düþünün acaba bu söz size bir çaðrýþým yaptý mý? Bunlarý hatýrlatan sözleri günümüzde de duymuyor muyuz? Hatta geçmiþteki birçok kiþilerden örnek vererek ne yani bunlarýn hepside mi yanlýþ söylüyordu? Ya da onlarýn hiç mi önemi yok onlarý inkâr mý ediyorsunuz denmiyor mu? Elbette geçmiþte yaþamýþ Allahýn sevgisini kazanmýþ birçok âlim ve din adamý var ama günümüze kadar gelen sözlerin hangisinin onlarýn sözü olduðuna dair kim garanti verebilir? Bizlere düþen geçmiþten gelen sözlerin, bilgilerin hepsini inkâr etmek yerine, kurana uyan sözleri ve bilgileri almak olmalýdýr. Ayetin devamýnda Rabbin ikazý da çok dikkat çekici ve uyarýcý;( Peki, atalarý bir þeye akýl erdiremiyor, doðruya ve güzele ulaþamýyor idiyseler…) Demek ki rabbim bu yolu doðru bulmuyor. Bu sözleri günümüz için düþündüðümüzde, hiç kimsenin garanti veremeyeceði, kur’anýn hiç bahsetmediði sözlerin ardýna düþmenin ve onlarý HÂÞÂ kur’anýn garantisi gibi görmenin yanlýþlýðý, peygamberimiz dönemindeki inkârcýlarýn yoluna düþürecektir bizleri Allah korusun. Aklýma bir ayet geldi sizlerle paylaþmak isterim rahman bakýn bizleri apaçýk deliller olarak nereye yönlendiriyor.

(Bakara 209: Size apaçýk deliller geldikten sonra yine yan çizerseniz, þunu bilin ki Allah, tüm yüceliklerin, tüm hikmetlerin sahibidir.)

Ayetler üzerinde düþünmeye devam edelim. Allah ayetinde aklýmýzý kullanmamýzý emrediyor ve bakýn kullanmayanlarý kimlere benzetiyor? (Saðýrdýrlar, dilsizdirler, kördürler. Bu yüzden akýllarýný iþletemezler onlar.) Rahman akýllarýný kullanmayanlara saðýrdýr, dilsizdir ve kördür onlar diyor. Peki, bizlere kuraný anlayamayýz oku sakta, demiyorlar mý? Bakýn böyle söyleyenler bu durumda bize siz saðýrsýnýz, dilsizsiniz, körsünüz demiþ olmuyorlar mý sizce? Bunun farkýnda bile deðiliz. Körlüðü nasýl kabul ederim, saðýr olan kör olan bana göre Kur’ana böyle bir ithamda bulunanlarýn ta kendileridir, ama Rabbin söylediði gibi ah bir farkýnda olsalar. Ayetin devamý da gerçekten düþündürücü.( Allah'ýn kitaptan indirdiði þeyi gizleyip onu basit bir ücret karþýlýðý satanlar..) Demek ki o devirde de öyle bir gurup insan var ki aslýnda kuraný inkâr etmiyor, ama atalarýnýn inandýðý bazý þeyleri kuran deðiþtiriyor ki, insanlar onlarý gizleme yoluna gidiyor. Kuranýn bir baþka yerinde hatýrlarsýnýz, ayný gurup insanlara hitaben elleriyle yazarlar, bunlar Allah katýndandýr derler diye ikazda bulunuyordu Rahman.

Ayetin son kýsmýnda Rahmanýn sözleri hakkýnda iyice düþünelim.( Kitap'ý hak olarak indirmiþtir. Kitap'ta çekiþmeye girenler, bütünden uzaklaþtýrýcý bir kopuþun tam içindedirler.) Bu sözler üzerine lütfen hiçbir etki altýnda kalmadan düþünelim. Allah kitabý HAK olarak indirdiðini söylüyor bizlere. Peki, hak olarak indirilen bir kitap anlaþýlmasý zor olabilir mi? Rehber, güneþ, gönül gözü olsun diye indirdim sizler için dediði kitap, acaba okunduðunda anlaþýlmayýp, bir baþkasýnýn anlatýmýna muhtaç mý olur? O kitap ta her þey yoktur o özet bilgidir diyebilir miyiz? Bakýn YÜCELER YÜCESÝ RABBÝM NE DÝYOR DÝKKAT EDELÝM,( Kitap'ta çekiþmeye girenler, bütünden uzaklaþtýrýcý bir kopuþun tam içindedirler.) Bizlerin yaptýðý ve söylediði bu sözler, sizce kuran üzerinde çekiþmeye girmek deðil de nedir? Ýþte bu sözleri söylediðimizde kurandan uzaklaþarak, kurandan kopuþun içindeyiz demektir, RABBÝM BÝZLERÝ AFFET NE OLUR.

Yine bana göre çok dikkat çekici bir ayeti paylaþmak istiyorum, bakýn peygamberimizin ancak kimleri uyarabileceðini söylüyor Rabbim?

(Yasin 11: Sen ancak o Kur’an'a uyan ve görmediði halde Rahman'dan korkan kimseyi uyarýrsýn. Böylesini, bir baðýþlanma ve seçkin bir ödülle müjdele.)

Bu durumda kur’anda her þey yoktur, o özet bilgidir, bizler oku sakta anlayamayýz diyenleri ve bu sözlere inananlarý kuran uyarabilir mi? Yorum sizlerin. Yine Rahman bakýn bizlerin nereye uymamýzý istiyor?

(Araf suresi 3; Rabbinizden size indirilene uyun; O'nun berisinden bir takým velilerin ardýna düþmeyin! Siz ne kadar da az öðüt alýyorsunuz.)

Þimdi bu ayeti anlamak gerçekten o kadar zor mu? Allah birçok yerde söylediði gibi KURANA UYUN diyor. Sakýn onun berisinden birtakým VELÝLERÝN ARDINA DÜÞMEYÝN diyor. Hatta hatýrlayýn sizi Allaha yaklaþtýracaklarýný söyleyenler çýkacaktýr, ikazýný da bir baþka ayetinde vermiþti bizlere. Bu durumda hala sorumlu olacaðýmýz baþka kitaplardan söz edebilir miyiz? Bilmem kim yalan mý söylüyor, ya da sen ona inanmýyor musun gibi sözlerle hala vakit kaybedecek miyiz? Bakýn size üzerinde çok düþüneceðiniz bir ayet daha yazmak istiyorum. Peygamberimizin yaþadýðý dönemde aramýzdaki ihtilafý ona götürmemizi isteyen rabbim, daha sonraki dönemlerde, aramýzda doðacak ihtilafý nereye götürmemizi istiyor ve nasýl bir yol izlememizi emrediyor?

(Þura suresi 10. ayet: Herhangi bir þeyde ihtilafa düþtüðünüzde onun hükmü Allah'a býrakýlýr. Ýþte budur Rabbim olan Allah! Yalnýz O'na güvenip dayadým; yalnýz O'na yönelirim ben.)

Ne dersiniz bizleri baþka kitaplara mý yönlendiriyor, yoksa bana mý býrakýn diyor? Yorum sizlerin.

Deðerli arkadaþlarým ben Rahmanýn gönderdiði rehberi anlamaya çalýþýyorum, çünkü bu kitaptan hesaba çekileceðimi Peygamberimiz yoluyla Rahman bana teblið etmiþ. Benim çabam beþerin bana öðrettiðini doðrulamak adýna deðil, Rabbin emrettiðini anlamaya çalýþmak adýnadýr. Bu çabam esnasýnda yapacaðým hatalarýmý Rahman affetsin. Burada yazdýklarým benim Kurandan anladýklarýmdýr, yalnýz beni baðlar. Sizlere düþen Rabbin rehberine, ipine sarýlýp onu bizzat kendiniz anlamaya çalýþmak olmalýdýr. Bu yolda Allah yardýmcýmýz olsun. Dilerim Rabbimden kuraný anlama çabasý içine girenlerin, gönül gözlerini daim açýk tutsun, yine dilerim Rabbimden çabalarýmýzý boþa çýkarmayýp onun doðru yolunu bulmamýza yardým etsin. ÂMÝN.

SAYGILARIMLA Haluk GÜMÜÞTABAK