Kart borcunu baþka kartla kapatan ancak 9 ay idare eder

Türkiye’de 47 milyon kart var. Bunlarýn 1.4 milyonu batýk, belki on binlercesi de sorunlu. En büyük sorun ise asgari tutarý ödeyerek ayakta kalmaya çalýþmak. Çünkü onlarýn harcamayý kesmeden borçlarýný kapatmalarý imkânsýz.

1.4 MÝLYON KÝÞÝ VAR
Türkiye genelinde toplam kart sayýsý yaklaþýk 47 milyon.
Merkez Bankasý verilerine göre bugün itibarýyla kredi kartý borçlarýný ödememiþ kiþi sayýsý ise 1.4 milyonu aþmýþ durumda.

EN BÜYÜK SORUN FAÝZ
HT Ekonomi olarak borç sarmalý içinde olan vatandaþlarla görüþtük.
Kredi kartýnda puana bayýlan tüketicinin en büyük þikâyeti ise faiz, ücretler ve talep edilmesine raðmen kapatýlmayan kartlar.

46 milyon 956 bin kredi kartýnýn kullanýldýðý Türkiye'de kredi kartý borcu takipte olan (yani asgari ödemeyi bile yapamayan kullanýcý sayýsý 1 milyon 452 bin 580'i buluyor. Bu borçlularýn takipteki borçlarýn toplamý da 3 milyar 764 milyon TL'ye ulaþyor. Kullanýcý sayýsýyla birlikte takipteki borç miktarýnýn da artmasý, kart kullanýcýlarýna "Ömür biter borç bitmez" dedirtiyor. HT Ekonomi kart kullanýcýlarýnýn borç durumlarýný öðrenmek için yine insanlarla yüz yüze görüþmeler yaptý. Konuþulan kiþilerin borçlarý üzerinden belirlediði farklý ödeme senaryolarýna göre yol haritasý çizmeye çalýþtý.

Mehmet Öztürk 30 yaþýnda. 6 yýldýr kredi kartý borcunu bitirme savaþý veriyor. 3 bin TL olarak baþlayan borç yýllar içinde 500 TL'ye kadar düþmüþ. Ancak, güvenlik görevlisi olarak çalýþan Öztürk sektörün dimaikleri nedeniyle zaman zaman iþsiz kaldýðý için borcunu yeniden 2 bin 500 TL seviyesine yükseltmiþ. Þu an yine iþsiz döneminde. Sadece iþsizlik maaþý alýyor. Bu nedenle asgari ödemeyi nasýl yapacaðýný bile kara kara düþünüyor.

ÖMÜR BOYU BORÇLU
Mehmet Bey için çizdiðimiz senaryolardan birinde onun her ay kredi kartý için asgari ödeme yapýp, yanýsýra 500 TL harcama yaptýðýný varsaydýk. Bu senaryonun gerçekleþmesi durumunda Öztürk'ün iþi zor. Çünkü bu þekilde giden 29 ayýn sonunda sistem týkanýyor. Öztürk ödemeyi artýrmadýðý ya da harcamayý azaltmadýðý sürece 29'uncu ayýn sonunda bir kýsýr döngüye giriyor ve hayatý boyunca ayný ödeme þekliyle 2bin 360 TL borcu kalýyor.

Öztürk'ün 4 bin TL limiti olan iki kredi kartý olduðunu varsayalým: Öztürk, borçlular tarafýndan çokça kullanýlan bir yöntem deneyip, bu kartlarýn her birinden nakit çekerek birbirinin asgari ödemesini yapmaya kalkarsa sadece 9 ay idare edebiliyor. Kredi kartý borcunu ödemekte gecikenler için gerçekleþmesi zor bir seçenek de ihtiyaç kredisi. Eðer banka Mehmet Öztürk'e kredi vermeyi kabul ederse, Mehmet Bey 48 ay vadede 76.10 TL'lik ödeme yaparak bu borcu kapatabilir.

"Her ihtimale karþý 5 kredi kartým var"
Borsacý Mehtap Gökmen 5 kredi kartýna sahip. Görüþtüðümüz kiþiler kredi kartý sayýsýný azaltma eðilimindeyken kendisinin neden çok sayýda kredi kartý kullandýðýný sorduðumuzda nedenini "Bulunsun" diyerek açýklýyor. Gökmen harcamalar konusunda genellikle eþlerini suçlama eðiliminde olan erkeklere katýlmýyor. En fazla harcamayý saðlýk, giyim ve kozmetik için yaptýðýný dile getiren Mehtap Gökmen "Ben taksit kullanmayý seviyorum. Artý taksit veren kampanyalarý da seviyorum. Bazen de bu yüzden limitleri zorluyorum. Ama sonuçta gelirimin üstinde kullanmýyorum" diyor. Alýþveriþinin neredeyse tamamýnda kredi kartý kullandýðýna dikkat çeken Gökmen þöyle devam ediyor: "Eðer kart geçiyorsa tüm ödemelerimi kartla yapýyorum. Nakiti sadece kredi kartýnýn geçmediði yerlerde kullanýyorum" diyor.

"Kredi kartlarý beni harcamaya teþvik ediyor"
Ýbrahim Güngör 27 yaþýnda bir matematik öðretmeni. Ýki kredi kartý var. Harcamanýn irade meselesi olduðunu, taksit, kampanya gibi enstürmanlarýn da harcamayý teþvik ettiðini söyleyen Ýbrahim Bey "Zaman zaman bütçeyi aþýyorum ama otokontrolüm de var. Bu ay borcum gelirimi 500 TL aþýyor. Limitim gelirimden çok yüksek deðil. Banka vermek istese de ben limit artýrmýyorum" diyor. Bugüne kadar borçlarý yüzünden hiç takibe düþmediðini ifade eden Güngör bir kez ödeme güçlüðü yaþamýþ. Ama bankadan kredi çekeren tüm borçlarýný kapatýp kullandýðý kredi kartý sayýsýný da 2'ye düþürerek sorunu aþmýþ.