Kürtlere Yemen'i Tunus'u örnek gösterdi
Öcalan'dan son mesaj: ''Çözüm umudum kalmadý. Kendinize güveniyorsanýz iþte Yemen'deki, Tunus'taki örnekleri görüyorsunuz, ben sizi tutmam. Gücünüz yetiyorsa hazýrlýðýnýzý yaparsýnýz, demokratik özerkliði kurar, hayata geçirirsiniz''
DTK Eþ Baþkaný Aysel Tuðluk ve beraberindeki avukatlarýn önceki gün Abdullah Öcalan ile Ýmralý adasýnda gerçekleþtirdikleri görüþmenin ayrýntýlarý Fýrat Haber Ajansý'nda yayýmlandý. Öcalan'ýn verdiði mesajlar özetle þöyle:
KÝMSENÝN CAN GÜVENLÝÐÝ YOK
Öyle anlaþýlýyor ki siyasi ve askeri operasyonlar durmayacak. Hatta daha da büyük bir yönelime hazýrlanýyorlar. Seçimden sonra operasyonlarý derinleþtirebilirler. Ýki yönlü yapýyorlar; kýrda ve þehirde birlikte yürütüyorlar. Vekillere, siyasetçilere de yönelebilirler. Leyla Zanalara yaptýklarý gibi de yapabilirler. Kimsenin can güvenliði yok. Önemli bir sürecin içindeyiz.
DEVLET HEYETÝ, YSK KARARININ AÇIKLANDIÐI GÜN ÝMRALI'DAYDI:
Yaklaþýk üç yýldýr burada görüþmeler yapýyorum, hatta YSK kararýyla ayný günde bir görüþmem de oldu. Son görüþme tam da YSK'nýn kararýný verdiði gün yapýldý, ilginçtir. Bu karar buradaki görüþmeleri sabote etmeye dönüktür.
DEVLET HEYETÝNÝN HAKKARÝ SALDIRISINDAN HABERÝ YOKTU:
Bir seferinde de tam buraya benimle görüþmeye geldiklerinde Hakkari'deki 9 köylünün katledilmesi olayý yaþanmýþtý. Onlar da ne olduðunu anlamamýþtý, habersizdiler. Yine yaptýðým bir baþka görüþme de tam da bu KCK tutuklamalarýnýn baþladýðý güne denk gelmiþti.
CIA BAÞKANI NEDEN TÜRKÝYE'YE GELDÝ?:
CIA Baþkaný gelip burada beþ gün boþu boþuna kalmadý, en önemli geliþme budur. Öyle anlaþýlýyor ki, Türkiye ve Amerika gizli bir anlaþma yaptý. Bu anlaþmaya göre Amerika'nýn Suriye, Ýran ve Libya politikalarýný Türkiye alttan destekleyecek. Kürtlere istediði gibi yönelecektir. Kürtler defalarca katliamdan geçirilse de Amerika'nýn hiç umurunda olmaz, çýkarlarý için Kürtleri de herþeyi de feda ederler. Kürtlerin katledilmesi, binlercesinin ölmesi umurlarýnda deðildir. Bu çerçevede hem askeri operasyonlar yoðunlaþýyor, yoðunlaþacak hem de Kürt siyasetçilerinin ileri gelenleri ve kadrolar hedeflenecek, etkisizleþtirilmeye çalýþýlacak. Bu, tutuklamayla olur, baþka biçimde olur.
ABD MALVARLIKLARI OLMADIÐINI BÝLMÝYOR MU?:
Amerika, üst düzey PKK'lýlar hakkýnda malvarlýðýný dondurma kararý vermiþ. Bu arada da Türkiye Amerika'dan helikopter ihalesi aldý. Bizim malvarlýðýmýz mý var? Amerika bilmiyor mu ki bunlarýn malvarlýklarý yok. Aslýnda çok ince yöntemleri var, bu onlara bir mesajdýr. "Ben sizinle uðraþýyorum" mesajýný veriyor, "sizin hakkýnýzda bir karar aldým" demiþ oluyor.
TALABANÝ VE BARZANÝ'NÝN ÖMRÜ 24 SAATTÝR:
Talabani ve Barzani de tehlikelerin farkýnda olmalýdýrlar. Onlar da bu oyunun içine alýnýyorlar. Fakat þunu net bilmelidirler ki, PKK olmazsa onlarýn ömrü sadece yirmi dört saattir. Eðer PKK'yý tasfiye ederlerse sýra onlara da gelir. Onlarý yirmi dört saatte bitirirler. Talabani ve Barzani bu tehlikelere karþý ve Kürtlerin ortak çýkarý için Demokratik Ulusal Kongre'yi toplamalýdýrlar.
ALTERNATÝF BÝR KÜRT PARTÝSÝ OLUÞTURULMAYA ÇALIÞILIYOR:
Askeri ve siyasi operasyonlarla BDP ve PKK tasfiye edilmeye çalýþýlýyor. Yerine bazý iþbirlikçi Kürtlerle görüþüp sahte bir Kürt oluþumu yaratmaya, alternatif bir Kürt partisi oluþturulmaya çalýþýlýyor. Aslýnda bunlardan Kürt partisi de olmaz, Kürtler bunlarýn partisini kabul etmez. Bunlarý Kürtlerin üzerine sürüyorlar. Altýnda baþka þeyler, planlar var. Bunlardan Kürt partisi falan da olmaz, baþaramazlar, bir alternatif olamazlar.
KÜRTLERDEN UZAK DURSUNLAR:
Kürtler þu anda ateþ topu olmuþlar. Her gün cinayet, tutuklamalarla karþý karþýyalar. Akýllarýný baþlarýna alsýnlar, ateþ topuna dönmüþ Kürtlere yaklaþmasýnlar. Uzak dursunlar Kürtlerden. Diðer partilerden aday olan Kürtler de bunu böyle bilmeli. Onlar da bunlarýn farkýnda olmalý ve kendilerini bu politikalara alet etmemeli, kullandýrtmamalýdýrlar.
15 HAZÝRAN’A KADAR NETLEÞECEK:
Ýsmail Beþikçi doðru söylüyordu; “Öcalan'ýn tutukluluk koþullarýnda müzakere yürütmesi doðru deðil" demiþti. Bu süreci götürecek kimse olmadýðý için sorumluluðu üstlenmek zorunda kaldým. Benden baþka kimse var mý? Kim yapacak? Görülüyor elim kolum baðlý. Daha önce "dar bir koridordayým, kýpýrdayamýyorum, hareket alaným kýsýtlý" demiþtim.
DEVLET HEYETÝ ÝNÝSÝYATÝFLÝ DEÐÝL:
Tek yapabildiðim buraya gelen heyetle görüþmeleri sürdürmek. Bunu da bir umut ýþýðýný deðerlendirmek için yapýyorum. Ama öyle anlaþýlýyor ki bunlar (devlet heyeti) inisiyatifli deðil. AKP'ye belirlediðimiz çözümü kabul ettiremiyorlar, ikna edemiyorlar. Anladýðým kadarýyla ne orduya ne de AKP'ye burada belirlediðimiz çözümü kabul ettirebiliyorlar.
DEVLET HEYETÝNÝN YETKÝ DÜZEYÝ YÜKSELTÝLSÝN
KCK tutuklamalarýndan, operasyonlardan onlar da rahatsýz olduklarýný, yanlýþ olduðunu söylüyorlardý. Heyetin yetki düzeyi düþüktür, yükseltilmesi gerekir.
DEVLET HEYETÝ, BÝR ÝKÝ KEZ DAHA GELECEK
15 Haziran'a kadar bir ya da iki görüþme yapma ihtimali var. Bu görüþmelerden sonra artýk durum netleþecektir. Yol haritasýndakilerden daha somut-pratik bazý öneriler içeren kýsa metinler hazýrlayacaðým. Daha farklý, daha somut, net yapýlmasý gereken þeyler var. Bunlar da yapýlmazsa zaten yapacak bir þey kalmaz. Bu durum 15 Haziran'a kadar netleþecek, herþey bu tarihte belli olacak.
GERÝLLA KENDÝ ÖZ SAVUNMASINI YAPSIN:
Gerillaya da sesleniyorum. Kendi öz savunmalarýný kendileri yapsýnlar. Yirmidört saat gerillacýlýk yapacaklar. Gerilla yirmidört saat gerilladýr. Her an uyanýk ve tetikte olmalarý gerekiyor.
YETER ARTIK ZORLANDIÐIM:
BDP, DTK, Kandil oturup deðerlendirmek durumunda. Kendi kararlarýný almak durumundalar. Kendi kararlarýný almalýdýrlar. Söylediðim gibi yirmi yýldýr herþey benim omuzlarýma yýkýlýyor. Yeter artýk beni bu kadar zorladýklarý. Burada yapacaklarým sýnýrlý, koþullarým zor, uygun deðil. Ne yapacaklarsa kendileri bilir.
BÜYÜK ÝHTÝMALLE ÇÖZÜM GELÝÞMEYECEK:
Büyük ihtimalle çözüm geliþmeyecek, tasfiye geliþtiriliyor. Onlar da hazýrlýklarýný buna göre yapacaklardýr. Onlarý bu davaya ben çaðýrmadým, vazgeçin de demem. Ben 'býrakýn' desem bile özgürlüðüne, onuruna düþkün Kürt halký bu özgürlük mücadelesini býrakmaz. Ama "gücümüz yetmiyor, biz Ermeniler gibi soykýrýma uðramaktan, katledilmekten korkuyoruz diyorsanýz", ona da saygý duyarým.
BDP, DTK VE KANDÝL'E ÇAÐRI
Eðer "bu mücadeleyi sürdüreceðiz" diyorsanýz da gereðini yapýn, öyle konuþmakla olmuyor. Kendinize güveniyorsanýz iþte Yemen'deki, Tunus'taki örnekleri görüyorsunuz, ben sizi tutmam. Bazý yerlerde sonuç aldýlar. Ýþte Tunus'ta biri kendini yaktý, onun üzerine üç gün ayaklandýlar.
15 HAZÝRAN'A KADAR SÜRE; SONRA DEMOKRATÝK ÖZERKLÝK:
Daðdan da bir þey beklemeyin. Göze alabiliyorsanýz gereðini yaparsýnýz. Biz 'diyalog sürecine þans verme adýna 15 Haziran'a kadar biraz bekleyip görelim' dedik. Ama þimdi yaþananlar ortada. Kendi kararlarýný kendileri vermelidirler. Gücünüz yetiyorsa hazýrlýðýnýzý yaparsýnýz, demokratik özerkliði kurar, hayata geçirirsiniz.

Teþekkur:
Beðeni: 

Yer imleri