Kýþýn ýsýnmak için yazýn ise tarým arazilerini sulamak için elektrik kullanan 6 il, elektriðin yüzde 70'inin kaçak kullanýyor.
Þanlýurfa, Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. , Mardin, Batman, Siirt ve Þýrnak'ta geçen yýl tüketilen enerjinin yüzde 70'inin kaçak kullanýldýðý ileri sürüldü.
Kýþ mevsimiyle birlikte Güneydoðu Anadolu Bölgesi'nde baþta ýsýnma amaçlý olmak üzere artan kaçak elektrik tüketimi, enerji iletim hatlarýnda sýk sýk arýzaya neden olurken, yerleþim birimlerinde yaþanan kesintiler yaþamý olumsuz etkiliyor.
Dicle EDAÞ Müdürü Muharrem Kalkan AA muhabirine yaptýðý açýklamada, þirketine baðlý Diyarbakýr, Þanlýurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Þýrnak'ta kaçak elektrik kullanýmýn çok yüksek olduðunu belirterek, bu durumun büyük sýkýntýya neden olduðunu söyledi.
''Bedeli 3 milyar lira''
Þanlýurfa ve Mardin'de tarýmsal sulama nedeniyle açýlan derin su kuyularýndaki enerji tüketimi nedeniyle yaz aylarýnda gerilim dalgalanmasý yaþandýðýný anýmsatan Kalkan, kýþ mevsiminde de ýsýnmada, kaçak elektrik kullanýldýðýný kaydetti.
Kalkan, ýsýnmada elektriðin kullanýlmasý nedeniyle tüketim artýþýnýn mevcut hat kapasitelerini aþtýðýný, bunun sonucunda Diyarbakýr'da 2'þer saatlik programlý kesinti yapmak zorunda kaldýklarýný ifade ederek, Dökmetaþ köyünde yapýmýna baþlanan yeni hat sayesinde bir hafta sonra programlý kesintilerin sona ereceðini söyledi.
''Satýn aldýðýmýz yýllýk 19 milyar kilovatsaat enerjinin yüzde 70'ini tahsil edemiyoruz'' diyen Müdür Kalkan, þöyle konuþtu:
'' Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. , Þanlýurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Þýrnak'ta kayýp kaçak oraný yüzde 70 civarýndadýr. Oysa teknik nedenlerle kayýp oraný yüzde 7'dir. Bizim satýn aldýðýmýz 19 milyar kilovatsaat enerjinin, yüzde 70'i olan 13 milyar kilovatsaati kadar kayýp kaçak var. Bunun bedeli 3 milyar liradýr. Kaçak miktarý Atatürk Barajý'nýn ürettiði elektriðin 2 katý kadardýr. Bölgede ýsýnmada elektrik kullanýlýyor, bunun dünyada benzeri yok. Kaçak kullaným olduðu için tüketim de artýyor. Örnek olarak bir evin aylýk tüketimi için gerekli olan enerji miktarý 200 kilovatsaat iken, kaçak kullanýldýðý için 1000 kilovatsaat kullanýlýyor. Oysa dinimizce israf haramdýr. Aþýrý tüketim nedeniyle hatlarda arýzalar oluþuyor. Bundan dürüst vatandaþ da zarar görüyor. Kaçak kullaným nedeniyle hem yüksek bedel ödüyor hem de saðlýklý enerji kullanamýyor.''
Mobil ekip oluþturuldu
Muharrem Kalkan, Diyarbakýr, Þanlýurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Þýrnak'ta toplam 1 milyon 200 bin abonenin bulunduðunu belirterek, kaçak kullanýmý önlemek amacýyla abonelere giderek inceleme yaptýklarýný bildirdi.
Yeni oluþturduklarý 50 kiþilik ''mobil ekibin'' aboneleri tek tek taradýðýný ifade eden Kalkan, ''Son bir ay içerisinde 50 bin aboneyi mobil ekiplerimiz taradý. Bu abonelerden kaçak kullandýðý tespit edilen 7 bin abone hakkýnda kaçak elektrik kullandýklarý için tutanak tutuldu. Kaçak kullanýmý engellemek için kararlý davranýyoruz. Kaçak kullanýma asla müsamaha gösterilmeyecek'' diye konuþtu.

Teþekkur:
Beðeni: 

Yer imleri