Bizler her nedense sorunlarýmýzý çözmede yöntem olarak, hem kavgayý seçmiþiz, hem de sorunlarýmýzýn cevabýný kendi yöntemlerimizle, almaya çalýþýyoruz. Ondandýr ki bir birimizi de dinlemez olmuþuz. Hâlbuki yöntem bellidir. Allah kur’aný sizlere açýk ve anlaþýlýr, her konuda örneklerle dolu, rehber olsun diye gönderdim diyorsa, danýþacaðýmýz yer bellidir. Bizler Allahýn rehberine, orada her þey yoktur, özet bilgiler içerir, kur’aný herkes anlayamaz, kur’aný anlayabilmemiz için þu ya da bu kiþinin kitaplarýný okumalýyýz diyerek, toplum ile kur’anýn arasýna beþeri soktuðumuz sürece, sorunlarýmýza da gerçek, kökten, doðru çözümler bulmamýz mümkün olmayacaktýr. Allah bile elçisine, teblið etmek sana, hesap sormak bana düþer derken, bizlere çok þeyler anlattýðýnýn farkýnda olmalýyýz.

Sayýn Mehmet Þevket Eygi köþesinde, kendi fikri doðrultusunda karþýlaþtýðý sorunlarý çözmek adýna, ulema þurasý toplanmalýdýr derken, gördüðü yanlýþlarý çözme yöntemi de, elbette kendi düþünce ve inancýnýn yansýmasýdýr. Toplamak istediði þurayý tarif ederken de, bakýn bu þura üyelerinin özelliklerini nasýl saymýþ.

Önce þura üyelerinin þartlarýný sayayým:
(1) Ýcazetli âlim, fakih ve müftü olacak. (Ýcazetsizler katýlamaz)
(2) Ýslam’ý yaþayan, sahip olduklarý bilgileri hayatlarýna aksettirip uygulayan ahlaklý ve faziletli kimseler olacak.
(3) Reformcu, mezhepsiz, ýlýmlý Ýslamcý, dinde yenilik ve deðiþim taraftarý, BOP’çu, Fazlurrahmancý, Kemalist olmayacak.
(4) Cumhur-i ulema yolundan gidecek.
(5) Sevad-ý Azam dairesi içinde bulunacak.
(6) Halkýn güven, hürmet ve sevgisini kazanmýþ olacak.

Ýþte Sayýn Eygi nin þurasýnýn özellikleri. Bizler eðer din kardeþlerimizi karþýmýza alýp, onlarý adeta düþman, hasým gibi görürsek, býrakýn sorun çözmeyi, sorunlar yumaðýný ellerimizle sarmýþ oluruz. Sayýn Eygi yazýsýnda bazý sorular yazmýþ ve bu sorularýn cevaplarýný toplamak istediði þuranýn vermesini istiyor. Ne kadar güzel, þartlarý ben koyarým, benim imaným ve inancým gibi iman edeceksiniz, kararlarý da benim inancým doðrultusunda ki þura heyeti verecek. Karþýmdaki düþünceye, inanca yer yok zihniyeti. Ýþte günümüzdeki inanç anlayýþýmýza çok çarpýcý örnek. Ne yazýk ki her mezhep ya da tarikat, ayný düþünceyle hareket ederek, kardeþkanýný akýtmaktan bile çekinmiyorlar.

Sayýn Eygi, gördüðü sorunlarý, yine kendi yöntemi ve kendi fikri doðrultusunda kiþileri toplayýp, bir araya getirerek, çözmenin yolunu gösteriyor. Acaba önerdiði yöntem doðrumu?

Aslýnda hiç þaþýrmadým, bu yanlýþ günümüzde çok yapýlýyor. Sorduðu sorularýn cevabýný önerdiði, kendi ölçütlerinde toplamak istediði kiþilere sormak yerine, Rahmanýn rehberine sormayý deneseydi, bence kesin ve net cevaplarý zaten alýrdý. Çünkü Allah hiçbir eksik býrakmadým diyor rehberinde ve her þeyden nice örnekleri deðiþik ifadelerle verdim ki anlayasýnýz diyorsa, bizlere düþen bu sözlerin üzerinde iyice düþünmek olmalýdýr. Çünkü bizlere iyice düþünün, akýl edin demiyor mu zaten Rabbim? Kur'aný gereði gibi okuyanýn gönül gözünü açýp, tüm gerçekleri göreceðini söyleyen Rahman a, lütfen kulak verelim. Sorunlarýmýzýn çözme kaynaðýný beþer olarak göstermeyelim, kaynak Rahmandýr onun nuru kur’an dýr. Beþer þaþar, þaþmayan yalnýz Rabbimdir. Kur’an a sarýlýn o sizi bana ulaþtýracak diyorsa, o kitap ta cevabý olmayan hiçbir konu olamaz. Hatýrlayýnýz peygamberimize bazý sorular sorulduðunda, Rabbim sabret sana o konudaki hükmümü ben vereceðim diyerek, birçok örnekler veriyor bizlere. Bu ayetlerden demi hiçbir ibret almýyoruz?

Sayýn Eygi Kendisince, þura üyelerinin þartlarýný sayarken bile, toplumun birçok kesimini karþýsýna alýyor. Onlarý adeta küçümseyerek kendisini de temize çýkarýp, en iyi en doðru inanç benim inancým, düþüncem dercesine, sorunlara çözüm öneriyor. Bu çözüm yolu, ortaya yolu izleyen bir ümmet olun önerisinde bulunan, Allahýn rehberine sizce uyuyor mu?

Gerçekten Sayýn Eygi, günümüz politikasýnýn içler acýsý halinden örnekler vermiþ yazýsýnda. Þikâyette bulunuyor yapýlanlardan. Acaba bu içler acýsý halin bir baþka yüzünü, olaylarýn kökenini bizler zaten Ýnancýmýzýn, imanýmýzý yaþayýþýmýzýn içinde yaptýðýmýz yanlýþlarla, tüm bunlara zemin hazýrlamýyor muyuz? Sayýn Eygi nin kendi kýstaslarý içinde toplayýp, çözüm getirmeye çalýþtýðý sorularýn doðru cevaplarýný, topladýðý þurada alabileceðinden bu kadar nasýl emin olabiliyor? Yoksa bu önerdiði yöntem, sorunlara bir sorun daha mý ekler dersiniz? Yorum sizlerin.

Ýþte bizlerin sorun çözme yöntemi. Birileri dindar liderlerimiz olduðunu söylemiþti hatýrlayýnýz. Acaba o dindarlýk kýstaslarý, ölçüsü hangi þurada belirlendi dersiniz? Ýþte bizler Rabbin rehberinden uzak, beþerin menfaat içerikli inancý ile yaþamaya devam ederde, edindiðimiz velilerin yarattýðý itikatlarla hayatýmýzý, yaþamýmýzý yönlendirirsek, içimizden çýkacak liderlerden de þikâyet etme hakkýmýz olmayacaktýr. Ýmamý Azam Ebu Hanife yi hatýrlayýnýz, zamanýn yöneticilerinin, kendisine vermek istedikleri görevi almama nedeninin üzerinde dikkatle düþünmeliyiz. Beþerin hükümleri ile iman yönlendirilemez. Ýman, Rahmanýn hükümleri ile yönlendirilir, þekillendirilir ve karar verilir. Oda þükürler olsun elimizin altýnda dimdik, apaçýk duruyor. Kullarým gelsin de ondan istifade etsin diye. Ama bakan yok, çünkü toplumun kur’an ile iliþiði kesilmiþ, beþerin hükümlerine itibar edilir olmuþ.

Birbirimizin ardýndan sözler söyleyip, kendi zihniyetimizi düþüncemizi, en doðru kabul edip, kavgaya devam ettiðimiz sürece, bu ülkede ne huzur buluruz, nede bir arpa boyu yol gideriz. Birbirimize düþürülmüþ, kardeþkaný içmekten hoþnut olan bir toplum olduðumuzun farkýnda bile deðiliz. Ýnancýmýzý Rahmanýn rehberi ile þekillendirmek yerine, beþerin þekillendirmesine izin verdiðimiz sürece, bu kardeþ kavgasý yýllar boyu sürer gider. Ýslam düþmanlarýný da, içimize ektiklerini biçmenin mutluluðuyla, mutlu etmiþ oluruz.

Bizler Rahmanýn sakýn bölünmeyin sözlerini kulak arkasý ettiðimiz sürece, tek bir yumruk olmamýz mümkün deðildir. Bizler Rabbin rehberinden gereði gibi istifade etmeden, hala birilerine sorular sorarak cevap alma yolunu seçiyor da, rabbin rehberine danýþmýyorsak, elbette onun nurundan da istifade edemeyiz. Peygamberimiz mahþer günü, benim ümmetim kur’an ý devre dýþý býraktýlar diyecekse, bu ayetin üzerinde çokkkk ama çok düþünmediðimiz sürece, gerçekleri de görmemiz mümkün olmayacaktýr. Rahman yardýmcýmýz olsun.

Saygýlarýmla Haluk GÜMÜÞTABAK
dunyagundemi.net