Manavgat'ın il olma çabaları

Manavgatlılar, il olmak için kamuoyu oluşturuyor. Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Dr. Şükrü Vural, bulundurduğu potansiyel ile Manavgat'ın il olmayı çoktan hak ettiğini söyledi.
MATSO tarafından "Manavgat'ın il olma talebi" konulu bir toplantı düzenledi. Toplantıda, 1959 yılından beri süren il olma isteği yeniden gündeme gelirken, katılımcılar 'il yapılmalarının hakları olduğu' konusunda birleşti.

Şükrü Vural, Manavgat'ın il olmayı hak ettiğini ifade ederek, "İlçemizde 600 tesiste 140 bin civarında yatak kapasitesi mevcuttur. Türk turizminin önemli bir lokomotifi olup, Türkiye'deki yaklaşık 900 bin yatak sayısının yüzde 60'ı Antalya bölgesindedir. Bu da 550 bin yatak kapasitesi demektir. Bu yatak kapasitesini yüzde 20-25'i de Manavgat ilçemizde bulunmaktadır. Bu da gösteriyor ki, Türkiye'nin ortalama yatak kapasitesinin yüzde 15-20'si Manavgat ilçesindedir. Manavgat'ın turizmden sağladığı döviz girdisi ise 3 milyar doları bulmaktadır." dedi.

Tarım sektörüne bakıldığı zaman 16 bin ton portakal, 7 bin ton zeytin, bin 900 ton nar, bin 100 ton şeftali ile 240 bin ton sebze üretildiğinin altını çizen Vural, "Bu veriler neticesinde Manavgat ilçemizde 27 bin vergi mükellefi, 167 milyon YTL vergi tahakkuku mevcuttur. Her geçen gün yerleşik yabancı sayısında artış gözlenmektedir. Bu rakam ilçemizde yaklaşık 3 bin civarındadır. Bu veriler neticesinde 872 ilçe arasında sosyo-ekonomik gelişmişlik bakımından Manavgat ilçemiz 65. sırada yer almaktadır. Yukarıdaki veriler ele alındığı zaman Manavgat'ın il olmayı çoktan hak ettiğini görüyoruz." diye konuştu.

Manavgat'ın 100 yıllık master planını hazırlattıklarını anlatan Manavgat Belediye Başkanı Zeynel Şenol ise, il olma yolunda el birliğiyle hareket edilmesi gerektiğini aktardı. Şenol, "Eğer Manavgat'ın geleceği için bir şeyler yapmak istiyorsak nefislerimizi, partilerimizi arka plana atarak, el ve gönül birliği ile bu işin takipçisi olmalıyız. Manavgat'ın il olması için Manavgat Belediyesi olarak ne yapılması gerekiyorsa, vücudumuzun bütün hücreleriyle hazırız. Manavgat'ı il olma yolunda da şehirleşme yolunda da hazırladığımıza inanıyorum. Komite olursa, komiteye de bütün siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları girmelidir. Ben diyorum ki; bu girişimi bir Manavgatlı gibi başlayalım ve bitirelim. Bu komiteyi tüm Manavgatlılar el birliği ile gönül birliği ile oluşturalım." şeklinde konuştu.

CHP Antalya Milletvekili Atilla Emek de, 1959 yılında zamanın Başbakanı Adnan Menderes'den il olma sözü aldığını söyledi. Manavgat'ın il olma özleminin bir türlü gerçekleşmediğini belirten Emek, "Her şeyden önce şunu ifade edeyim; il olma konusu bir yasal düzenlemeyi gerektirir. Parlamentonun çıkaracağı bir yasayla mümkündür. Şu anda parlamento kompozisyonunda iktidar olan AK Parti'nin desteği olmadan böyle bir şeyin olma imkanı yok. Manavgat veya başka bir yerin il yapılması düşünülür ise bu iki partinin müzakere yapması gerekir. Yapmamız gereken, Manavgat'ın il olma konusuna sahip çıkmak ve bunun çalışmasını her zaman gündemde tutmak. Ama ben şuna inanıyorum ki en kısa sürede Manavgat il olacaktır." dedi.