Otomobillerin pabucu dama atıldı
Benzine üst üste gelen zamlar yüzünden artık vatandaşlar otomobilleri bırakıp motosiklet kullanmaya başladı.2006 yılı motosiklet yılı oldu...
Benzine bir yılda 18 kez zam gelince daha az yakıt tüketen motosiklet, sürücülerin gözdesi oldu. 1 Ocak’ta 2.57 YTL olan 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı gelen bu 18 zamla 3.09 YTL’ye ulaştı. Dünyanın en pahalı benzinini kullanan Türkler de motosiklete yöneldi. Otomobil ortalama 100 km’de 8 litre benzin tüketirken, 250 cc motor hacmine sahip bir motosiklet 3,5 litre tüketiyor. Honda Türkiye Pazarlama Müdürü Can Eroskay, haziran’a kadar geçen yılın ilk altı ayına göre 55 bin daha fazla motosiklet satıldığını söyledi.
Türkiye’de 1 milyon 400 bin motosikletli var
İşte rakamlarla motosiklet:
100 bini A1 ve A2 sürücü belgeli olmak üzere Türkiye’de 1 milyon 400 bin sürücü var.
2005’de Türkiye’deki 10 milyonun üzerindeki motorlu taşıtın yüzde 14’ü motosiklet.
Dünya motosiklet satışının yüzde 85’i Uzakdoğu ve Güney Asya’da gerçekleşti.
2 TEKER ÜSTÜNDE
Caddelerde motosiklet kullunanların sayısı her geçen gün artıyor.
2006 MOTOSİKLETİN YILI
Türkiye’de motosiklet satış rakamları:
2002.....55 bin
2003.....70 bin
2004.....120 bin
2005.....250 bin
2006.....180 bin (ilk 6 ay)
EĞİTİME 7 BİN BAŞVURU
Honda Türkiye’nin düzenlediği motorsiklet eğitim programına geçen yıl 600 kişi katılırken bu sayı 2006’da 7 bine çıktı. Programa katılanlara 4 dalda eğitim veriliyor. Ehliyeti olmayanlara, sürüş eğitiminin yanında ehliyet sınavı eğitimi de var.
KEYİFLİ YOLCULUK
Ebru Aktaran (28, Bankacı)
Zamlardan sonra otomobil almaktan vazgeçtim ve motosiklet aldım. Hem yol parasından kar ettim hem de motosiklet tutkusu ve heyecanıyla tanıştım. Şimdi daha ucuza, daha keyifli yolculuk yapıyorum.
NEZAKET İSTİYORUZ
Simin Erkan (27, Satış Uzmanı)
Bir yıldır motosiklet kullanıyorum, otomobille trafikte kaybettiğim masraftan ve zamandan kurtuldum. Motosiklet ayrıca bir özgürlük tutkusu. Trafikte özellikle motosikletli kadınlara nazik davranılmasını istiyorum.
ZAMMA KARŞI EYLEM
Tarık Bora (31, Teknisyen)
Dünyanın en pahalı benzinini kullanan bir ülkede yaşıyoruz. Herkesin bu zamlara karşı bir hafta boyunca benzin almayıp, otomobiline binmeyip sadece toplu taşıma araçlarını kullanmasını öneriyorum.
Yer imleri