PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hanutçuluğu önleyecek 'yaka kartı' zorunluluğundan turistler memnun

muzo
04-06-2007, 19:11
Hanutçuluğu önleyecek 'yaka kartı' zorunluluğundan turistler memnun

Only the registered members can see the link

Turistlere yüksek fiyatlarla, zorla mal satılması, kötü davranılması ve turistlerin taciz edilmesini önleme amacıyla Alanya'da 'yaka kartı' uygulaması başlatıldı. Çalıştığı yer, görev ve isimlerinin yazılı olduğu kartlar sayesinde turistler, kendilerini bu anlamda rahatsız eden kişileri kimliklerini tespit ederek yetkili birimlere iletebilecek. Bu arada zabıta ekipleri de yaka kartı kontrolü yapacak, takmayanlara 124 YTL ceza verecek.
Hanutçularla (alışveriş yapması için çarşıdaki turistleri kendi mağazasına zorla götürmeye çalışan kişi) mücadele amacıyla Alanya Belediye Meclisi tarafından alınan 'yaka kartı takma mecburiyeti' uygulamaya başlandı. Esnafa yönelik olarak alınan karardan hem turistler hem de esnaflar memnun. İlçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin bundan sonra çok iyi düşüncelerle kentten ayrılacağını düşünen esnaf, yaka kartı uygulamasıyla turizm kentlerinde çalışanların daha dikkatli hareket edeceğini dile getirdi.
Alanya Belediyesi Zabıta Müdürü Ali Yenialp, yaka kartlarının müşterilere güven telkin ettiğini kaydederek, "Kurallara uyalım, birlikte kazanalım. Güvenli, rahat, fiyatta kazık imajı olmayan, hijyen kurallara uyan, temiz, güler yüzlü, sağlıklı bir şehir imajı bize her şeyi kazandırır. Plan ve programlarımızı bir günlük yapmamalıyız. Kısa süreli, günlük düşünenler her zaman kaybetmeye mahkumdur." şeklinde konuştu. Yenialp, yaka kartı takmayan esnaflara 124 YTL para cezası verdiklerini söyledi. Kleopatra Otelciler Birliği Başkanı Mustafa Kahya, yaka kartı uygulamasını 'geç alınmış bir karar' olarak değerlendirdi. Uygulamanın özellikle turizm kentleri için en elzem kararlardan bir tanesi olduğunu ifade eden Kahya, "Bundan sonra herkes yaka kartı takacak. Nerede çalıştığı, ismi ve görevi bu kartta yazacak. Geç kalınmış olsa da turizm ve Alanya'nın imajı için faydalı olacak." dedi.
Esnaf uygulamadan memnun
Giz Hediyelik Eşya İşletmecisi Hayri Yenialp da yaka kartı uygulamasının hanutçuluğun önüne geçeceğine inanıyor. Yenialp, "Yaka kartları sayesinde turist olumsuz bir durum karşısında sorununu yetkililere iletebiliyor. Ayrıca müşteri bir süre sonra aynı dükkana geldiği zaman alışveriş yaptığı kişinin tanınmasını da sağlıyor." dedi. Alanya Evimiz Restaurant İşletme Müdürü Hüseyin Ergun, uygulama sayesinde müşterinin esnafa olan güveninin daha da artacağını söyledi. Ergun, bundan sonra yetkili mercilerin kimin kimi rahatsız ya da mağdur ettiğini daha kolay tespit edebileceğine işaret etti. Yaka kartı geç alınmış bir uygulama olsa da memnun olduklarını anlatan Ergun, kart sayesinde kendine öz güveni olan esnafın ayrıştırılmış olacağının altını çizdi.
Giyim eşyası satan Bülent Kahriman, ise "Esnaflar açısından alınan kararı sonuna kadar destekliyoruz. Çünkü ürün pazarlıyoruz. Bunu pazarlarken işimize olan saygımızdan dolayı yaka kartı olumlu bir uygulama." dedi. Mağazada tezgahtarlık yapan Mehmet Ali Sungur, yaka kartı uygulamasına turistlerin çok büyük ilgi gösterdiğini kaydetti. "Biz Avrupa'ya gittiğimizde kimle alışveriş yaptığımızı bilmiyoruz. Bazen sıkıntı yaşayabiliyoruz. Artık turistler kimle ne yaptığını çok iyi bilecek." diyen Sungur, geç de olsa alınan kararın iyi sonuçlar doğuracağını inandığını söyledi. Turitler, uygulamanın faydalı olacağını söylüyor Alanya'ya tatile gelen Hollandalı turist Peter Hahneman da kart uygulamasının kendileri için çok faydalı olacağını belirtti. Bazı esnafların zaman zaman kendilerine kaba davrandığını ifade eden Hahneman, yaka kartı sayesinde kendilerine kötü davranan şahsın ismini alarak yetkililere iletebilecek olmalarının sevindirici olduğunun altını çizdi. Alanya'da tatil yapan Alman Cindy Mlynek, Türkiye'ye gelen ve esnaflardan şikayetçi olan arkadaşlarının olduğunu belirterek "Türkiye'ye tatile gelen arkadaşlarım çok fazla. Ülkemize döndüğümüzde bunları sık sık konuşuyoruz. Bazen bize sözlü tacizde bile bulunuyorlar. Bundan sonra yaka kartına bakarak bizlere kötü davrananların isimlerini tespit edeceğiz." dedi.
Ahmet Yeşil (Only the registered members can see the link)

bulletfromhell
05-06-2007, 00:13
ülen bu terbiyesizler ne yapar ne eder yine sülük gibi yapışırlar turistlere...benim bu uygulamadan pek umudum yok....ama inşallah yanılırım...

CABBARİ
05-06-2007, 10:58
ülen bu terbiyesizler ne yapar ne eder yine sülük gibi yapışırlar turistlere...benim bu uygulamadan pek umudum yok....ama inşallah yanılırım...

bunda belediyenin çok büyük debnetimi var
zabıta adamalrın kapısında yatıp kalkıyor günde kaç kez benim dükkana geliyorklar yaka kartı bakmaya
ama bir hayli yoluna girdi bazı şeyler eskisi gibi sataşamıyorlar turiste tam 125 adet kamera var anında tesbit ediyorlar:)

bulletfromhell
05-06-2007, 21:08
bunda belediyenin çok büyük debnetimi var
zabıta adamalrın kapısında yatıp kalkıyor günde kaç kez benim dükkana geliyorklar yaka kartı bakmaya
ama bir hayli yoluna girdi bazı şeyler eskisi gibi sataşamıyorlar turiste tam 125 adet kamera var anında tesbit ediyorlar:)
zaten iş yerel yönetimde biter...yerel yönetim dediğin gibi sağlamsa her şey tıkır tıkır yürür....biz burada adam gibi belediye görmeyeli yıllar olduğu için her tarafı öyle zannediyoz...:8[1]: :8[1]: :8[1]: :8[1]: