Orijinalini görmek için tıklayınız : "İki Duble Rakı Haram Değil !"
mistortune
09-06-2009, 00:49
"İki Duble Rakı Haram Değil !"
Only the registered members can see the link
'Şarap dışındaki içkiler az içilmesi kaydıyla haram değil." Yaşar Nuri önce bu fetvayı uzun uzun anlattı sonradan bilinen şerhini koydu.
İlahiyatçı Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk Hanefi mezhebindeki fıkıhlara göre "şarap dışındaki içkilerin sarhoşluk kaydıyla haram" olduğunu söyledi.
Fatih Altaylı'nın Habertürk'teki Teke Tek programına katılan Öztürk islamda fıkıhların öneminden bahsetti ve İmam-ı Azam'ın devrim niteliğindeki fikirlerinden birini anlattı. İmam-ı Azam'a göre, Hanefilerde şarap dışındaki içkilerin sarhoşluk kaydıyla haram olduğunu söyledi.
10 KADEH İÇTİM 11.DE SARHOŞ OLDUM
Öztürk fıkıh ve kelam bilgini İmam-ı Azam'ın hocası ırak fıkıhının babası sayılan İbrahim El Nehaiye'nin bir anısını şöyle aktardı:
"Nehaiye'ye soruyorlar: " 'Nebiz (şarap dışındaki sarhoş eden içkilerin tümü) içtim' diyor, '10 kadeh içtim, hiçbir şey olmadı. 11. kadehte sarhoş oldum. Şimdi ben 11. kadehten mi sarhoş olacağım, o beni sarhoş eden son kadehten mi?' "O son kadehten' diyor..."
İBN-İ ABBAS DA AYNISINI SÖYLÜYOR
Yaşar Nuri Öztürk aynı anlatıma İbn-i Abbas'ta da rastladığını söyledi ve orada yazılanları da şöyle anlattı: " Bu benim garibime gitmişti. İbrahim El Nehaiye gibi mühteşem bir fakih bunu neden söylüyor? Şaka da olsa söylemez! demiştim. Dün İbn-i Abbas-ı okuyordum. İbn-i Abbas'ı biliyorsun, sahabenin hocası... İbn-i Abbas'ın nebizlerle ilgili fikrini okudum. İbrahim El Nehiye'nin bu tabiri kelimesi kelimesine yazıyor. Orada 10-11 yerine kadeh olarak 9-10 diyor yalnızca. Sahabi gelmiş İbn-i Abbas'a sormuş. "9 kadeh içtim 10. da sarhoş oldum" Demiş ki İbn-i Abbas "Hamr yani şarap Kuran'da ismen haram olduğu için azı da çoğu da haramdır. Şarap dışındaki içecekler nebizgillerdir. Bunlar sarhoşluk kaydıyla haramdır"
ÖZTÜRK: BEN BU FİKRE KATILMIYORUM
Ancak Yaşar Nuri Öztürk hem Nehaiye'den hem de İbn-i Abbas'tan alıntı yaparak anlattığı bu fikre katılmadığını da sözlerine eklemeden edemedi: "Bana sorarsan sen bu fikre katılıyor musun? diye... Ben katılmıyorum. Ben şöyle karşı çıkıyorum: İllete bakıyorum. Hanefilik burada kıyası kullanmamış. Hanefiler Nisa suresinden "sarhoş olduğunuzda namaza durmayınız" ayetinden yola çıkıyor.
SARHOŞ OLMADAN İÇİYORUM DİYENE İSLAM AÇISINDAN KIZAMAM
Ama biri çıkar da bana "iki tek rakı içiyorum, ama sarhoş olmuyorum. Ben hanefiyim. Hanefi fikhının bu fetvasına saygım var" derse, ben bu adamı islam açısından sorgulamayam, ona kızamam. Bin yıllık fıkıh ortada.
mistortune
09-06-2009, 00:50
arkadaşlar bu adam ne dedigini şaşırmış , sadece gülüyorum.bu haberi de bu adamın ne kadar yoldan saptıgını görmeniz icin paylastım..
muhsinkilic
09-06-2009, 02:27
arkadaşlar bu adam ne dedigini şaşırmış , sadece gülüyorum.bu haberi de bu adamın ne kadar yoldan saptıgını görmeniz icin paylastım..
yazının altını imzalıyorum
Bizim bi arkadaş var tabiri caizse sünger gibi içer :D 70 lik devirir sarhoş olmaz desenize yaşadı :D hemen haberi okutayım :D:D
Bizim bi arkadaş var tabiri caizse sünger gibi içer :D 70 lik devirir sarhoş olmaz desenize yaşadı :D hemen haberi okutayım :D:D
bende çok içierdim ama bıraktım
Allah alimin sapıtanından korusun
bu sosyete hocası sapığın teki,ben bunun anlattığı hiçbir şeye inanmam.bende yüce kitabımızı hatmettim,yüce mealini ve tefsirini okudum,hayatüs'sahabeyi okudum,riyazüs'salihin okudum ve diğer siyer kitaplarını okudum.fakat ben bu sapığın dediklerine inanmadım.
gazetesini sattırmak için sürekli gündem oluşturuyor.
hallederiz
09-06-2009, 11:39
acaba sarhoş olmazsa camiye cumayada gidebilirmi??sormak lazım
ALLAH yapılan herşeyin ve söylenen her sözün hesabını sonuna kadar soracak! Hele hele cahil insanlara veriliveren, rahatça söyleniveren fetvaların hesabını özellikle soracak! ALLAH insanı yalan yanlış fetvalar vermekten cahilce konuşmalardan korusun! ALLAH'IN beni sorgulamasından korkarım. Umarım alnımız ak çıkarız.
Sakız çiğnermişcesine; boş lakırdı edermişcesine; şöyle bir gerinip esnermişcesine bu kadar rahat; bu kadar pervasız; bu kadar vicdansız verilen fetvalardan ALLAH bizi korusun.
ayhankeskin
09-06-2009, 12:43
İnsan sağlığına zarar veren her şey haramdır yada mekruhtur. Alkolün insan üzerinde yaptığı tahribatlar tartışılamaz bile. Sigara içmek mekruhtur, ancak fazla içilmesi haramdır. Bu da benim düşüncemdir.
kavlak74
09-06-2009, 14:57
rabbim bizleri şaşırmış olan fetvacılardan korusun AMİN
kınadım kınıyorum bu platforma taşıyanı da kınıyorum.kötünün reklamı dahi yapılmaz
müslümanları bugibi zatlarla oyalıyorlar,bir taneside otel odalarında p...n. film izleyip televizyonda fetva veriyordu,bunlar gidecek başkaları gelecek nitekim geliyor'da.bu şahısları tanıyana kadarda bir sürü zaman geçiyor.Herkes dinini gerçek ilim sahiplerinden öğrenmeli.
antigs28
09-06-2009, 20:10
Sana içki ve kumarı soruyorlar. Deki:
-O ikisinde büyük günah ve insanlara bazı faydalar vardır.Günahları faydasından daha büyüktür.
Ne sarfedeceklerini sana soruyorlar.Deki:
-ihtiyaçtan fazlasını!İşte Allah,size düşünesiniz diye ayetleri(böyle)açıklıyor.
(Bakara Sûresi,219)
Hz. Âişe (radıyallâhu anhâ) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselam) buyurdular ki: "Sarhoşluk veren her içki haramdır."
Buhârî, Eşribe 4, Vudü 71; Müslim, Eşribe 67-68, (2001); Muvatta, Eşribe 9, (2, 845); Ebü Dâvud, Eşribe 5, (3682, 3687); Tirmizî, Eşribe 2, 3, (1864,1867); Nesâî, Eşribe 23, 8,
ALLAH yapılan herşeyin ve söylenen her sözün hesabını sonuna kadar soracak! Hele hele cahil insanlara veriliveren, rahatça söyleniveren fetvaların hesabını özellikle soracak! ALLAH insanı yalan yanlış fetvalar vermekten cahilce konuşmalardan korusun! ALLAH'IN beni sorgulamasından korkarım. Umarım alnımız ak çıkarız.
Sana tamamen katılıyorum.
pencere77
09-06-2009, 20:31
sadece gülüyorum nuri öztürkün söylediklerine
:angry8: Allahtan korkan bir insan bu sözleri aklından bile geçiremez. Daha bu zözleri söylerken ağzını kapatmak gerekirdi ama...işte....Yüce Mevlam çok büyük...
xp_n3r00
27-06-2009, 17:25
Vücuda sarhoşluk ve zarar veren herşeyin azı da çoğu da haramdır
bugün rakı helal oldu yarın'da esrar....:mad2:
Gülüp geçin böylelerine,,hocadan mı sayıyorsunuz bu kişiyi... Yarında çıkıp der ''rakı haram değil ama viski haramdır''diye söylenir durur..
kınadım kınıyorum bu platforma taşıyanı da kınıyorum.kötünün reklamı dahi yapılmaz
yanlışın var...arkadaşın bunu haber yapmayıp foruma taşımasa yaşar nurinin saçmaladığından nasıl haberimiz olacaktı...dünyada yanlız iyi insanlar yaşamıyor...
.......amin
kılavuzlu
27-08-2009, 12:59
değerli dostlar önce bu adamı kınıyorum O yüce Yaratan ne kadar sabırlı dikkat ederseniz her Ramazan da veya her dönemde birileri çıkar böyle laf atar ortalığı bulandırır çok şükür bizim insanımız inançlıda butür neidüğü belirsiz insanların laflarını fazla dikkate almaz sadece okuyup güler geçeriz çokda önemsemeyin baksanıza partisinde bile sadece kandisi var saygılar sunarım.
mumisigi
27-08-2009, 14:07
Arkadaşlar,dini inancımıza göre çoğu sarhoşluk veren şeyin zerreside haramdır.ilaç olarak içilmesi bile haramdır.Dikkatli olmakta fayda var. çünkü bir müslümanın şüpheli şeylerden kaçınmasılazım.buda üzerine bir görevdir.adam içmek istiyor içer zaten bunada bir engelde yoktur.biz burda inanan ve inandığı gibi düzgün bir şekilde yaşamak isteyenleri hedef alıyoruz.Allah hepimizi ıslah etsin kalplerimizi ve gönüllerimizi temizlesin.
satelcom
27-08-2009, 14:16
okuduklarınızı iyi anlıyamamışsınız.y.nuri hoc böyle fetvalar var ama ben bunlara katılmıyorum diyerek son sözünü söylemiş.
ban yaşar nuriye değil, buradaki yorumları kınıyorum.
Allah size göz vermiş. Bakın okuyun diye.Ama siz sadece bakmışsınız,Okumamışsınız..
sadece başlıktan yola çıkarak yorum yapan arkadaşlar, bir daha okusunlar.
ÖZTÜRK: BEN BU FİKRE KATILMIYORUM
Ancak Yaşar Nuri Öztürk hem Nehaiye'den hem de İbn-i Abbas'tan alıntı yaparak anlattığı bu fikre katılmadığını da sözlerine eklemeden edemedi: "Bana sorarsan sen bu fikre katılıyor musun? diye... Ben katılmıyorum. Ben şöyle karşı çıkıyorum: İllete bakıyorum. Hanefilik burada kıyası kullanmamış. Hanefiler Nisa suresinden "sarhoş olduğunuzda namaza durmayınız" ayetinden yola çıkıyor.
SARHOŞ OLMADAN İÇİYORUM DİYENE İSLAM AÇISINDAN KIZAMAM
Ama biri çıkar da bana "iki tek rakı içiyorum, ama sarhoş olmuyorum. Ben hanefiyim. Hanefi fikhının bu fetvasına saygım var" derse, ben bu adamı islam açısından sorgulamayam, ona kızamam. Bin yıllık fıkıh ortada.
satelcom
27-08-2009, 14:57
basri mutaf moderatörüm e aynen katılıyorum.insanların idrak kabiliyetleri farklı.iyice okuyup anlamaya çalışıp anlayıp muhakeme edip fikir üretilmeli.
bulletfromhell
05-12-2009, 19:08
saçmalığın dik alası...yok az yok çok...olmaz öyle şey..herkes kendi hür iradesiyle içer yada içmez..inanan insan için haram edilmiştir..gerisi allah ile kul arasındadır..bu tip magazinsel söylemler ancak dini ve inancı soytarılık seviyesine indirgemektir...insanların mutlaka bilmesi gereken önemli bi bilgi varsa buna itiraz etmem ama böyle şarlatanlıkları duyunca gerçekten sinirleniyorum...
xp_n3r00
05-12-2009, 20:03
"Ey İman edenler! içki (hamr), kumar, dikili taşlar ve fal okları Şeytanın işlerinden bir pisliktir" (el-Mâide, 5/90). Ayette geçen hamr kelimesini fakihlerin çoğu aklı gideren bütün içkileri kapsamına aldığını söylemişlerdir. Hanefiler hamrı şöyle izah etmişlerdir: Köpüklenip kuvvetlenen yaş üzüm suyu, yalnızca bu tür içkilerin ismi hamr'dır Bunun dışındaki sarhoşluk veren içkiler hamr kelimesinin şumûlüne girmez. Bu tür içkiler sarhoşluk verdiği için hamr'a kıyasla haramdır. Fakihlerin çoğunluğu, sarhoşluk veren bütün içeceklerin azının da çoğunun da haram olduğunu ve hamr kelimesinin kapsamına dahil olduğunu söylemişlerdir (Sahih-i Müslim, Terceme ve Şerh, A. Davudoğlu, IX, 247, vd.).
"Ey iman edenler, içki, kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak şeytanın amelinden bir murdardır. Bunlardan kaçınınız ki, felaha eresiniz. Şeytan içki ve kumarla aranıza kin ve düşmanlık sokmak, sizi Allah'ı anmaktan ve namazı kılmaktan alıkoymak ister. Artık vazgeçtiniz değil mi?" (el-Mâide, 5/90-91)
Hadis: "Her sarhoşluk veren şey şaraptır ve her sarhoşluk veren şey haramdır. Bir kimse şarabı dünyada içer de ona devam üzere iken Tövbe etmeden ölürse âhirette kevser şarabını içemez" (Müslim, Eşribe, 73).
"Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır" (el-Askalânî, Bulûgu'l Merâm, Terc. A. Davudoğlu, lV, 61 vd.).
Hz. Peygamber'e ilaç için şarap yapmanın hükmü sorulunca; "Şüphesiz şarap deva (ilâç) değil aksine derttir" (el-Askalânî, a.g.e, IV, 61).
İslâm, içkinin içilmesini yasakladığı gibi, müslümanlar arasında ticaretini de yasaklamıştır. Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: "Peygamber (s.a.s) içki konusunda on kişiyi lanetlemiştir: Sıkan, kendisi için sıkılan, içen, taşıyan, kendisi için taşınan, içiren, satan, parasını yiyen, satın alan ve kendisi için satın alınan..." (Tirmizî, Büyû', 59; İbn Mâce, Eşribe, 6).
Mâide suresindeki kesin içki yasağı bildiren ayet geldikten sonra Allah Resulu uygulama ile ilgili olmak üzere şöyle buyurdu: "Şüphesiz Allah içkiyi haram kılmıştır. Bu ayeti haber alıp da yanında içki bulunan kimse, ondan içmesin ve satmasın..." (Müslim, Müsâkât, 67; bk. Buhârı, Megâzî, 51; Büyû, 105, 112; Müslim, Büyû, 93; Fer', 8; İbn Mâce, Ticârât, 11; Ahmed b. Hanbel, II, 213, 362, 512, III, 217, 324, 326, 340; İbn Kesîr, Muhtasaru Tefsîri İbn Kesîr, Beyrut (t.y), I, 544-547).
Selam ve dua ile kardeşlerim
mistortune
05-12-2009, 22:35
arkadaşım insanlar sacmalıyor ben bunu paylaşıyorsam suçlusu ben mi oluyorum ilginc
nede güzel söylemiş atalarımız içki bütün kötülüklerin anasıdır
bunun 2 dublesimi olur az da içsen cokda içsen içki haramdır
:frown::frown::frown:NE günlere kaldık
Haramı helal sayandan daha alçak kim vardır.Allah hükümlerine karşı olmaktan cümlemizi korusun.
harama helal diyen dinden çıkar kafir olur
yasar nuri hocadan zinayi soralım bakalım ne cevap verecek soyle bir hikaye var size yazayım dedim ..
genc bir kadını bir tanesi imam efendiye gider.
genc kadin imama sorar erkek arkadasım zina etmek gunahmıdır. imam efendi gunahtır der yakımı yapmak gunahmıdır. imam efendi gunah der peki imam efendi ye yapmak gunahmıdır. imam efendi zina gunahmıdır. imam efendi sen herhalde cennete gitmek istiyorsun
yanı kısacası herkese herseyi kendisine gore yorumluyor ...
cahiliz işte...adam hanefilikte böyle bir kaide var diyor...varmı yokmu bilmiyoruz...(en azından ben bilmiyorum) bakmak lazım...
güvenilir bir alim değil...bir ara namazada 3 vakit demişti...başka başka konulardada farklı söylemleri var...neyse diyeceğim adamın onları söylemesinde değil, bizim bişey bilmememizde...
selametle...