PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İslamda başörtüsü

beydemir
04-04-2010, 03:54
Başörtüsü, güncel ifadesiyle türban ALLAH Teâlâ’nın kesin bir emridir. Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor:

…Başörtülerini yakalarının üstünü örtecek şekilde koysunlar, örtsünler. (Nur Suresi:31)

Sadece başörtüsü değil, dış giysi (cilbab) da ALLAH’ın emridir.

“Ey peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve mü’minlerin kadınlarına de ki: (Bir ihtiyaç için dışarı çıktıkları zaman) cilbab yani bütün vücutlarını örten dış örtülerini üstlerine alsınlar. Bu, onların hür bir kadın olarak tanınması ve incitilmemesi için daha uygundur, daha elverişlidir. ALLAH çok bağışlayan ve merhamet edendir. (Ahzap Suresi:59)

Bir devlet kurumu olan Diyanet İşleri Başkanlığı, üç kere “Başörtüsü dinin emridir” şeklinde fetva vermiştir. Zaten aksini değil başkanlık, müslümanım diyen hiçbir kimse söyleyemez. Çünkü bu, bir iman meselesidir. Mustafa Kemal Atatürk de Söylev ve Demeçlerde “Dinimizin tavsiye ettiği tesettür; hem hayatımıza hem de fazilete uygundur” demiştir. Annesi Zübeyde Hanım ve eşi Latife Hanım’ın başörtüsüz bir tek resmi yoktur. Atatürk’ün kadın kıyafeti ile ilgili bir inkilabı da mevcut değildir. Anayasamızın 24. maddesi de: “Herkes, vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. Kimse, ibadete, dini ayin ve törenlere katılmaya, dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz. Dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz.” şeklindedir.
ALINTIDIR

xp_n3r00
04-04-2010, 13:26
Örtünmenin amacı başkasının bakışlarından korunmak ve ırzı meşru olmayan cinsel isteklerden sakınmaktır.

Ayette şöyle buyurulur: "Ey Peygamber! Eşlerine, kızlarına ve müminlerin kadınlarına dış elbiselerinden üstlerine giymelerini söyle. Bu onların tanınıp, kendilerine sarkıntılık edilmemesi için daha uygundur. Allah çok yarlığayıcı ve çok esirgeyicidir" (el-Ahzâb, 33/59) .

Örtüde Bulunması Gereken Nitelikler

1- Örtünün sık dokunmuş ve altını göstermeyen kalınlıkta olması gerekir. Cildin rengini gösterecek derecede ince olan elbise ile avret yeri örtülmüş sayılmaz. Bu yüzden derinin beyazlığı veya kırmızılığı belli olan elbise ile namaz geçerli olmaz ve bununla örtünme gerçekleşemez. Eğer elbise kalın olmakla birlikte uzvu belli ederse ve hacmi ortaya koyarsa bu, kötülenmiş olmakla birlikte namaz geçerli olur. Çünkü bundan kaçınmakta güçlük vardır.

2- Hanefî ve Mâlikîlere göre zaruret halinde karanlık bir yerde bulunmak örtünme sayılır. Çünkü farz olan örtünme, avret yerlerinin başkaları için örtülmesidir, kendisi için değildir. Bu yüzden örtünmenin başkaları tarafından görülemeyecek bir şekilde bulunması yeterlidir. Meselâ bir kimse namaz kılarken geniş bulunan yakasından kendi avret yerini görecek olsa, bununla namazı bozulmaz. Fakat başkası görecek olursa bozulur.

Namazda bir uzvun dörtte birden fazlası, namaz kılanın kendi fiili ile açılsa, bir rükun eda edecek kadar beklemeğe gerek olmaksızın derhal namaz bozulur. Kadının başörtüsünü namazda iken kendisinin çıkarması gibi. Bu durumda başörtüsünü yeniden örtse namaz geçerlilik kazanmaz. Ancak avret yerleri olan ön ve arka uzuvları ile, bu iki yer dışındaki "hafif avret" sayılan uzuvlardan birinin tamamı veya en az dörtte biri kendiliğinden açılır ve bu durum bir rükun edecek kadar devam ederse namaz bozulur. Eğer açık kalma süresi bir rükun eda edecek süreden az olursa namaz bozulmaz. Düşen başörtüsünün hemen başa konulması gibi. Meselâ; bir kimsenin karnının veya uyluğunun, yahut hayalarının, yine bir kadının saçlarından sarkan kısmın dörtte biri bir rükun eda edecek kadar açık kalırsa namaz bozulur (ez-Zühaylî, el-Fıkhu'l-İslâmî ve Edilletüh, Dimaşk 1405/1985, I, 585, 586).

Şâfiî ile Hanbelîlere göre örtülecek olan avret yerinin elbise ve benzeri şeylerle örtülmesi şarttır. Bu yüzden dar anlamda çadır ve karanlık, avret yerlerinin örtülmesi için yeterli değildir.

3- Hanefilerde sağlam görüşe ve diğer fakihlere göre örtünmenin yanlardan olması yeterlidir. Alttan veya gömleğin üst kısmından örtünme şart değildir. Çünkü bunda güçlük vardır.

Bu yüzden giyilen bir elbisenin veya kadının giydiği uzun eteğin aşağıdan açık bulunması tesettüre engel teşkil etmez.

f.pala
04-04-2010, 14:53
benim ailemde başını örtüyo ama türban şeklindede örtrmüyolar bu yanlışmı şimdi allah için örtüyolar

xp_n3r00
04-04-2010, 15:16
Türban ya da başka birşey değildir önemli olan. Ne ile örtünmüşsün adı neymiş o örtünen şey bunun bir önemi yoktur. Örtme vazifesini gereken şekilde yapıyorsa ayrıntısı önemli değil

Volkan
04-04-2010, 16:03
örtünme konusu aslında çok ayrıntılı. Cemaatler artık birbirlerinden ayırt etmek için baş örtme cübbe kıyafetlerde ayrım yaparak kendilerini lanse ediyorlar.

Birde günün modasına göre örtülen türbanlar var tabi bu ülkede türban ın adını bir kere kötüye cıkardılar ha başörtüsü ha turban ikiside aynı bağlanış şekilleri modası rengi vesayresi bence sınıflandırılmamalı sonuç olarak bayanlar başlarını kapamak için kullanıyorlar.

erkeklere soruyormusunuz saçlarını testere gibi yada elektirik çarpmış gibi yada dağınık yaparken bu neden böle bu tip saç modelleri heryerde her şekilde heryere giriyor.

bence artık bu tip konular aşılmalı .

hem iktidar hemde muhalefet bu işin çorbasını çıkarıp sulandırıolar. İsteyen basını istediği şekilde kapar dinimizin gerektirdiği şekilde.

toycan
04-04-2010, 16:49
örtünme konusu aslında çok ayrıntılı. Cemaatler artık birbirlerinden ayırt etmek için baş örtme cübbe kıyafetlerde ayrım yaparak kendilerini lanse ediyorlar.

Birde günün modasına göre örtülen türbanlar var tabi bu ülkede türban ın adını bir kere kötüye cıkardılar ha başörtüsü ha turban ikiside aynı bağlanış şekilleri modası rengi vesayresi bence sınıflandırılmamalı sonuç olarak bayanlar başlarını kapamak için kullanıyorlar.

erkeklere soruyormusunuz saçlarını testere gibi yada elektirik çarpmış gibi yada dağınık yaparken bu neden böle bu tip saç modelleri heryerde her şekilde heryere giriyor.

bence artık bu tip konular aşılmalı .

hem iktidar hemde muhalefet bu işin çorbasını çıkarıp sulandırıolar. İsteyen basını istediği şekilde kapar dinimizin gerektirdiği şekilde.

hocam birde daha önemli gündemdeki konularda bizi aydınlatırsanız cin hindistan gibi ülke bazında çalışmak üretmek satmak refahla alaklı konular gücümüze güç katacak TÜRKİYEmin en önemli sorunu refah 7 bölgede refaha ulaşsak birçok sorunu aşmış oluruz diye düşünüyorum bu olayları her daim alevlendirmek bazen kaşımak hoş değil herkez hesap verecek bundan haberdar olsun yeter

Volkan
04-04-2010, 17:07
hocam birde daha önemli gündemdeki konularda bizi aydınlatırsanız cin hindistan gibi ülke bazında çalışmak üretmek satmak refahla alaklı konular gücümüze güç katacak TÜRKİYEmin en önemli sorunu refah 7 bölgede refaha ulaşsak birçok sorunu aşmış oluruz diye düşünüyorum bu olayları her daim alevlendirmek bazen kaşımak hoş değil herkez hesap verecek bundan haberdar olsun yeter

dediğin konuları bu konuda işlemek şartmı illaki bu konuyu dağıtalımmı isteren uydu cihazları konusundada yada pc programlarında da bunlardan bahsedelim.

olurmu aklına mantığına yatıyormu. Her konuda senın istediğin konularımı işleyecez.

Neden konu dağıtmak ta üsteliyorsun anlamıyorum.

toycan
04-04-2010, 17:31
dertim konu dağıtmak değil neden ama bu konularada değinilsin istiyoruz yada siz bir oylama yaptırın kimler ne istiyorsa o konularla ilgili bilgilenelim benim ekstra istediğim bir konu hakkında isteğim olmadı dertimiz fayda sağlamak emeğe saygısızlık değil

Volkan
04-04-2010, 17:37
dertim konu dağıtmak değil neden ama bu konularada değinilsin istiyoruz yada siz bir oylama yaptırın kimler ne istiyorsa o konularla ilgili bilgilenelim benim ekstra istediğim bir konu hakkında isteğim olmadı dertimiz fayda sağlamak emeğe saygısızlık değil

senın istediğin konunun burayla alakası yok bunu anlamak zormu o tür bir konu açılırsa orda fikirlerini paylaşırsın bu konuda bunları araya sokmanın aklam ve mantığa sığar bir yanı yok.

Bir daha uyarma yapmıyacam forum kuralları açık net konu başlığı konu içeriği ne ise ona göre mesaj yazılır.

meydancı
04-04-2010, 20:27
örtünmek sadece başını örtmek demek değildir.
başını örtmüş ancak giyimi hiç uygun değil.
ya başını örtme , yada o şekilde giyinme !

beydemir
05-04-2010, 03:43
toycan kardeş belirttiğin konularıda sen aç .fikir belirtmek, tartışmak isteyen arkadaşlar, fikri olan arkadaşlar, yazsınlar bilmeyenlerde faydalansın.

toycan
05-04-2010, 10:56
senın istediğin konunun burayla alakası yok bunu anlamak zormu o tür bir konu açılırsa orda fikirlerini paylaşırsın bu konuda bunları araya sokmanın aklam ve mantığa sığar bir yanı yok.

Bir daha uyarma yapmıyacam forum kuralları açık net konu başlığı konu içeriği ne ise ona göre mesaj yazılır.

kavulmadan biz gidelim bugüne kadar tahammül gösterdiğiniz için teşekkürler :present::present::present::present::present:

osmann
05-04-2010, 13:59
kavulmadan biz gidelim bugüne kadar tahammül gösterdiğiniz için teşekkürler :present::present::present::present::present:

Böyle şeylere alınmaca olmaz abi... Her türlü konular işleniyor forumda...
konu ile ilgili fikrini bilgisini paylaşmak isteyen uygun bir dille paylaşır, hepimiz faydalanırız...farklı bir konunun geçmesini istiyorsan sende bende burada kendimiz yeni bir konu açabiliriz... orada yorumlarımızı düşüncelerimizi paylaşırız... şu an beydemir abinin paylaştığı konu benim içinde çok önemli ve değerli...çünkü başörtüsü, benim içinde kanayan bir yaradır...insanların buna siyasi simge diye nitelendirerek aşşağılamasına kamu kuruluşlarına sokulmamasına hatta "köpekler ve türbanlılar " diye bir başlık atarak hakaret etmesine dayanamıyorum... benim ailem bu örtüyü allah rızası için takar...ahmedin mehmedin rızası değil...yada herhangi bir kişisel ideolojinin uzantısı olarak değil...sırf allah rızası... umarım memleketimizde uygulanan bu çarpıklık giderilir... memlekette bir çok eksiklik yanlışlık vardır...buda onlardan biridir...selametle...:wave:

xp_n3r00
05-04-2010, 16:07
Böyle şeylere alınmaca olmaz abi... Her türlü konular işleniyor forumda...
konu ile ilgili fikrini bilgisini paylaşmak isteyen uygun bir dille paylaşır, hepimiz faydalanırız...farklı bir konunun geçmesini istiyorsan sende bende bunu kendimiz yeni bir konu açabiliriz... orada yorumlarımızı düşüncelerimizi paylaşırız... şu an beydemir abinin paylaştığı konu benim içinde çok önemli ve değerli...çünkü başörtüsü, benim içinde kanayan bir yaradır...insanların buna siyasi simge diye nitelendirerek aşşağılamasına kamu kuruluşlarına sokulmamasına hatta "köpekler ve türbanlılar " diye bir başlık atarak hakaret etmesine dayanamıyorum... benim ailem bu örtüyü allah rızası için takar...ahmedin mehmedin rızası değil...yada herhangi bir kişisel ideolojinin uzantısı olarak değil...sırf allah rızası... umarım memleketimizde uygulanan bu çarpıklık giderilir... memlekette bir çok eksiklik yanlışlık vardır...buda onlardan biridir...selametle...:wave:

Hocam dediklerinize harfiyen katılıyorum. Özgürlüğün ve eşitliğin konuşulduğu bir ülkede özgürlükdışı ve eşitsizlik durumların giderilmesi gerekir. Kapanan bayan ablalarımıza veya kardeşlerimize farklı bir gözle bakılması hiç de kabul edilebilir durum değildir ve de olmamalıdır. Allah'ın izni ile bu sorunlardan birgün kurtulmuş olacağız